Vesti

M.Ivanović pozvao građane da izađu na referendum

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović pozvao je danas građane na severu Kosova da izađu na referendum zakazan za 14. i 15.februar.
M.Ivanović pozvao građane da izađu na referendum
Milan Ivanović (Foto KIM)

Ivanovićje na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da će građani na taj način potvrditi da im je jedina država Srbija i da svoja prava mogu ostvarivati samo preko srpskih institucija.

On je uveren da će građani da odgovoran način pristupiti ovoj obavezi jer je u pitanju, kako je rekao, glas za naše institucije i našu budućnost, i da će svojim opredeljenjem učiniti važan korak u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta države Srbije.

“Ovaj referendum jeste i jedan veliki argument državi ako hoće da iskreno, odgovorno i ozbiljno rešava pitanje Kosova, i može samo da pomogne, nikako da odmogne jednoj takvoj politici prema Kosovu i Metohiji koja bi Kosovo smatrala sastavnim delom države Srbije i za šta bi se založili ne samo deklarativno već i suštinski” – rekao je Ivanović.

Predsednik SNV-a severnog Kosova i Metohije je dodao da posle referenduma ni EU više ne može Albancima garantovati celovitost teritorije Kosova i Metohije.

“Moraju i oni uvažiti samoopredeljenje Srba, kao što su u najvećoj meri uvažili samoopredeljenje Albanca” – podvukao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, referendum pojedinim zvaničnicima smeta samo zato što je smetnja ukidanju institucija ovde odn. kandidaturi Srbije za EU.

“Ako je naša vlast za naše i protiv albanskih institucija, zašto im smeta referendum koji će još jednom potvrditi naše mišljenje da ne prihvatamo kosovske institucije. Ako je stvarna politika vlasti u Srbiji opstanak Kosova i Metohije u okviru države Srbije, zašto im smeta referendumsko pitanje kojim se negiraju albanske a jačaju naše institucije” – upitao je Ivanović.
 
On je mišljenja i da bismo neizlaskom  Srba na Kosovu na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore izgubili lokalne samouprave i sve druge institucije na Kosovu koje rade pod okriljem Republike Srbije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017