Vesti

Alkoholizam na trećem mestu u svetu po broju obolelih i umrlih

Zavisno od alkohola je oko 3-5% ukupne svetske populacije, a najnovija istraživanja pokazuju da se alkoholizam po broju obolelih i umrlih u svetu nalazi na trećem mestu, odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
 • 10.02.2012
 • 19:15 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2102
Alkoholizam na trećem mestu u svetu po broju obolelih i umrlih
(Foto KIM)

(Crno-beli snimci su rekonstrukcija)

Lekar opšte prakse u Hitnoj službi u Lapljem Selu Zorica Nedeljković KIM radiju je kazala da alkoholizam kao bolest izaziva kako medicinske, tako i socijalne posledice.
 
“Kada kažemo alkohol, mislimo na etil alkohol koji se koristi u pićima. On deluje na centralni nervni sistem, a samim tim deluje i na periferni nervni sistem. Kod dugotrajnog konzumiranja alkohola dolazi do oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zatim dolazi do oštećenja svih organa u organizmu, uključujući, jetru, bubrege i sve ostalo”, kaže Nedeljković.
 
Lečenje od alkoholizma je dugotrajan proces, čiji uspeh, prema rečima dr Nedeljković, zavisi najviše od same osobe koja se leči.
 
“Jako je teško dijagnosticirati neku osobu koja je alkoholičar. Redak je slučaj da se takva osoba dobrovoljno javi za lečenje, uglavnom se radi o prisili od strane porodice, prijatelja… Sa takvim osobama je dosta teška saradnja i uspeh lečenja, takođe. Ukoliko takva osoba nije spremna da prizna da je bolesna od toga i ukoliko nije iskrena u svojoj nameri, pa recimo daje pogrešne podatke o konzumiranju alkohola, uspeh je nemoguć. Uspeh lečenja zavisi isključivo od same osobe, od njene volje,” rekla je Nedeljković.

Visoki savetnik za rodnu ravnopravnost u UNDP-u Džozelin Talbo, kaže da je na Kosovu veliki problem nepostojanje specijalne zdravstvene ustanove za lečenje zavisnih od alkohola.  Ona ističe da je broj alkoholičara u jednom društvu uvek mnogo veći od broja registrovanih, iz razloga što oni negiraju ovaj problem i što porodica nerado govori o tome.

“Moramo da govorimo o alkoholizmu. Ista je stvar i kod nasilja u porodici. Kada ljudi ne govore o problematičnom ponašanju, cela porodica, jer porodica je prvi oslonac, imamo problem. Znam da suočavanje sa problemom zahteva hrabrost, ali morate biti hrabri, ili vam sledi put u propast. O tome mora da se priča i to iskreno. Tek nakon toga, možemo problem dalje tretirati”, kazala je Talbo.

Veliki uticaj alkoholizam ima na porodicu. Čak 1/3 brakova se raspada upravo zbog alkoholizma. Alkoholičar gubi svaki autoritet u porodici, sukobljava se sa društvenim normama, porodičnim obavezama i sopstvenom zavisnošću od alkohola.Ostale vesti

Instalacija
U sklopu druge faze izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Knjaza Miloša postavljen je natpis „Volim Kosovsku Mitrovicu“, koji će krasiti sam grad i tako ispratiti aktuelni trend promocije koji je već zastupljen i u brojnim drugim gradovima centralne Srbije.
 • 03.08.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017