Vesti

Njujork: Razmatranje Ban Ki Munovog izveštaja o KiM

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sutra će biti održana sednica na kojoj će biti razmotren najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu i Metohiji, a u okviru rasprave i aktivnosti specijalnog tima za istragu o navodima o trgovini ljudskim organima.
 • 07.02.2012
 • 21:47 h
 • Blic
 • komentara:
 • pregleda: 877
Njujork: Razmatranje Ban Ki Munovog izveštaja o KiM
Ban Ki Mun (Foto Freshcyprus)

Stavove Srbije na ovoj sednici će zastupati šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

U izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna, u koji je Tanjug imao uvid, ocenjeno je da potencijalno nestabilna situacija na Kosovu utiče na dijalog Prištine i Beograda, kao i na razgovore o evropskoj perspektivi čitavog regiona.

Ban je u izveštaju, koji obuhvata period od 16. oktobra prošle do 15. januara ove godine, istakao da iako je došlo da smanjenja tenzija u poslednjem periodu on ostaje zabrinut zbog nestabilne situacije i stalnog rizika od provokacija i eskalacija međuetničkih tenzija.

Situacija na severnom Kosovu je i dalje napeta, prvenstveno zbog akcija koje su tokom prethodnog perioda preduzimali Priština, kosovski Srbi i Beograd, navedeno je u izveštaju.

Savet bezbednosti će u okviru redovne rasprave o situaciji u pokrajini saslušati i izveštaj o radu EULEKS-a, uključujući i aktivnosti specijalnog istražnog tima na čijem je čelu američki tužilac Klint Vilijamson.

Vilijamson nije mogao da precizira fazu u kojoj se trenutno nalazi istraga o trgovini ljudskim organima koju je u svom izveštaju opisao izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, ali je rekao da će, s obzirom na složenost predmeta i njegov međunarodni aspekt, biti potrebno dosta vremena da se ona okonča.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017