Žbogar: Implementacija dogovora prioritet

Predstavnici Misije EULEKS i EU predstavili su plan rada za 2012. godinu na prijemu kome su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, ekonomskog i kulturnog života Kosova, strane diplomate, predstavnici KFOR-a i novinari.

Podeli ovaj članak sa:

Žbogar: Implementacija dogovora prioritet from kim on Vimeo.

Okupljenima su se obratili novoimenovani  predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar i šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak. 

Samuel Žbogar je rekao da njegovo imenovanje dolazi u ključnom trenutku za odnose Kosova sa EU. Prema njegovim rečima, Evropska porodica će nastaviti da podržava Kosovo i naglasio, da je u cilju integracija, Unija izdvojila 70 miliona evra za različite projekte.

Žbogar je predstavio nekoliko ciljeva za Kosovo, među kojima su napredak u dijalogu Beograda i Prištine, razgovori o viznoj liberalizaciji, početak pregovora o trgovinskom sporazumu, pravljenje plana za sever Kosova.

“Evropska unija će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Ovde se ne radi samo o postizanju dogovora, već i o njihovoj implementaciji i istinskom poboljšanju položaja ljudi na svim stranama. Na severu Kosova, sloboda kretanja za sve ostaje ključni prioritet. Treba razviti odgovarajuću strategiju za sever kako bi se svi osećali sigurno i udobno unutar granica jednog Kosova”, rekao je Žbogar.

Šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak je istakao dobru saradnju između kosovskih institucija i aktera Evropske unije koji su prisutni na Kosovu.

“Moramo biti spremni da reagujemo pravovremeno i odlučno na izozove sa terena ili one koje nametnu politički i društveni tokovi. Ja uvek govorim da EULEKS nije ovde zauvek. Na kraju će odluku o sudbini Misije doneti zemlje članice u Briselu. Ove godine ćemo nastaviti blisku saradnju sa kosovskim institucijama u pojačanoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakao je Marnjak.

“Radujem se bliskoj saradnji sa novoimenovanim šefom kancelarije EU na Kosovu Samuelom Žbogarom. Svi mi imamo isti cilj, a to je približavanje Kosova standardima Evropske unije”, dodao je šef EULEKS-a.

Među brojnim zvanicama, na prijemu koji je bio prva prilika za obraćanje Samuela Žbogara kosovskoj javnosti, bili su premijer i predsednica Kosova, Hašim Tači i Atifete Jahjaga, kao i potpredsednici Vlade Slobodan Petrović i Edita Tahiri.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane