Vesti

Žbogar: Implementacija dogovora prioritet

Predstavnici Misije EULEKS i EU predstavili su plan rada za 2012. godinu na prijemu kome su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, ekonomskog i kulturnog života Kosova, strane diplomate, predstavnici KFOR-a i novinari.
 • 06.02.2012
 • 06:10 h > 06:21 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 650
Žbogar: Implementacija dogovora prioritet
Samuel Žbogar (Foto KIM))

Žbogar: Implementacija dogovora prioritet from kim on Vimeo.

Okupljenima su se obratili novoimenovani  predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar i šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak. 

Samuel Žbogar je rekao da njegovo imenovanje dolazi u ključnom trenutku za odnose Kosova sa EU. Prema njegovim rečima, Evropska porodica će nastaviti da podržava Kosovo i naglasio, da je u cilju integracija, Unija izdvojila 70 miliona evra za različite projekte.

Žbogar je predstavio nekoliko ciljeva za Kosovo, među kojima su napredak u dijalogu Beograda i Prištine, razgovori o viznoj liberalizaciji, početak pregovora o trgovinskom sporazumu, pravljenje plana za sever Kosova.

“Evropska unija će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Ovde se ne radi samo o postizanju dogovora, već i o njihovoj implementaciji i istinskom poboljšanju položaja ljudi na svim stranama. Na severu Kosova, sloboda kretanja za sve ostaje ključni prioritet. Treba razviti odgovarajuću strategiju za sever kako bi se svi osećali sigurno i udobno unutar granica jednog Kosova”, rekao je Žbogar.

Šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak je istakao dobru saradnju između kosovskih institucija i aktera Evropske unije koji su prisutni na Kosovu.

“Moramo biti spremni da reagujemo pravovremeno i odlučno na izozove sa terena ili one koje nametnu politički i društveni tokovi. Ja uvek govorim da EULEKS nije ovde zauvek. Na kraju će odluku o sudbini Misije doneti zemlje članice u Briselu. Ove godine ćemo nastaviti blisku saradnju sa kosovskim institucijama u pojačanoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakao je Marnjak.

“Radujem se bliskoj saradnji sa novoimenovanim šefom kancelarije EU na Kosovu Samuelom Žbogarom. Svi mi imamo isti cilj, a to je približavanje Kosova standardima Evropske unije”, dodao je šef EULEKS-a.

Među brojnim zvanicama, na prijemu koji je bio prva prilika za obraćanje Samuela Žbogara kosovskoj javnosti, bili su premijer i predsednica Kosova, Hašim Tači i Atifete Jahjaga, kao i potpredsednici Vlade Slobodan Petrović i Edita Tahiri.Ostale vesti

Instalacija
U sklopu druge faze izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Knjaza Miloša postavljen je natpis „Volim Kosovsku Mitrovicu“, koji će krasiti sam grad i tako ispratiti aktuelni trend promocije koji je već zastupljen i u brojnim drugim gradovima centralne Srbije.
 • 03.08.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017