Vesti

Srpski novinari i NVO sektor protiv RTK 2

Predstavnici srpske medijske zajednice i nevladin sektor na Kosovu ponovili su da žele osnivanje srpskog TV kanala koji bi bio nezavisan od Radio televizije Kosova (RTK). Oni upozoravaju na kršenje međunarodnih i lokalnih zakona. S druge strane uprava RTK saopštava da je tehnički  spremna da pod svoj kišobran stavi novi srpski TV kanal koji će izabrati svoj način delovanja.
 • 06.02.2012
 • 22:43 h > 23:21 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 854
Srpski novinari i NVO sektor protiv RTK 2
Ucesnici debate u Čaglavici (Foto KIM)Zamenik direktora Radio televizije Kosova (RTK), Mentor Šalja, izjavio je u Čaglavici na javnoj debati da će novi kanal, koji bi bio osnovan u okviru ovog javnog servisa, imati svoje uredništvo, članstvo u bordu, 10 procenata od ukupnog budžeta RTK i da ne razume stavove srpskih novinara koji se tome protive. On kaže da je RTK tehnički spreman da prihvati novi srpski TV kanal. Jedino je sporno, po rečima Šalje, što RTK nema pravo vlasništvo nad zgradom i zemljištem u Prištini gde trenutno rade.

„RTK ima nerešeno vlasništvo nad zgradom i zemljištem. Mi smo taj prostor praktično nasledili od Radio Televizije Priština ‚1999. godine . Svuda se vlasništvo nasleđuje i ja ne razumem stav Evropske Komisije koja nam osporava to pravo. Nepostojanje vlasništva nam onemogućava da prihvatimo srpski TV kanal i da se dalje širimo“, rekao je Šalja.

Novinar sa Kosova Živojin Rakočević je naglasio da su svi zakoni u ovoj oblasti krivotvoreni, da ne može biti profesionalnog razvoja medija i da politički pritisak igra presudnu ulogu u osnivanju novog TV kanala na srpskom jeziku.

„Potpuno su falsifikovani svi međunarodni i lokalni zakoni napravljena je jedna etnička konstrukcija od zakona. Onako kako odgovara RTK tako će se Srbi informisati i to je ključ problema. Ne može RTK da određuje Srbima šta će to biti. Ne može RTK da osniva kanal za Srbe na srpskom jeziku, ne mogu da se zapostave sve institucije i ne mogu da se zapostave naše potrebe. Može jedino silom i potpunim bezakonjem“, rekao je Rakočević.

On je naveo da je za srsku medijsku zajednicu najbolje da ceo proces bojkotuje i da pravdu potraži na lokalnim i međunarodnim sudovima.

Direktor Centra za mir i toleranciju, Nenad Maksimović, navodi  da su mnoga istraživanja koja je ovaj Centar, u saradnji sa UNDP-om, sproveo pokazala da Srbi žele nezavisan TV kanal čije bi sedište bilo u Gračanici a ne u Prištini.

„Veliki je problem politički uticaj koji Skupština Kosova ima u osnivanju tog TV kanala jer Skupština zadržava pravo da imenuje i razrešava direktora tog TV kanala , uređuje sadržaj programske šeme i bira članove Upravog odbora koji imaju pravo veta ali se u trećem krugu to pravo ukida i odluke se donose prostom većinom. To je ključni problem“, rekao je Maksimović.

Nacrt Zakona o srpskom TV kanalu, čije je osnivanje predviđeno planom Martija Ahtisarija, ušao je u skupštinsku proceduru. U nacrtu zakona stoji da RTK čine dva TV kanala, jedan na albanskom i jedan na srpskom jeziku, a oba TV kanala imaju procenat programa na jezicima manjinskih zajednica.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017