Vesti

Čija će biti nova srpska televizija na Kosovu?

Nacrt Zakona o srpskom TV kanalu, čije je osnivanje predviđeno planom Martija Ahtisarija, ušao je u skupštinsku proceduru. I dok predstavnici srpskih medija na Kosovu i dalje smatraju da to treba da bude nezavisan TV kanal predstavnici RTK i međunarodne zajednice zalažu se za jedinstvenu strukturu delovanja u okviru kosovskog javnog servisa.
 • 02.02.2012
 • 23:28 h > 23:53 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1865
Čija će biti nova srpska televizija na Kosovu?
Ucesnici okruglog stola (Foto KIM)


U nacrtu zakona stoji da RTK čine dva TV kanala, jedan na albanskom i jedan na srpskom jeziku, a oba TV kanala imaju procenat programa na jezicima manjinskih zajednica. Do konačne odluke o novom TV kanalu na srpskom jeziku sledi predlaganje amandmana skupštinske komisije i raznih interesnih grupa.

Predstavnici srpske medijske zajedince smatraju da  RTK ne može da upravlja ovim kanalom, jer istraživanja koje je, između ostalih sproveo i Centar za mir i toleranciju, jasno pokazuju da preko 95 posto ispitanika iz srpske zajednice ne želi otvaranje novog kanala pod pod okriljem RTK.

Direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić, gde je odžan okrugli sto na temu osnivanja srpskog TV kanala, kaže za radio KIM da je praksa pokazala da se mnogi zakoni usvojeni u Skupštini Kosova ne poklapaju sa interesima srpske zajednice.

“Najbolji pokazatelji za to su predlozi zakona koji su u proceduri, o istorijskom centru Prizrena, o Velikoj  Hoči i o novom srpskom TV kanalu koji su deo Ahtisarijevog plana i koji treba da budu usvojeni, ali evo već su prošle tri, četiri godine od donošenja tog plana, a tih zakona još uvek nema. Sa druge strane, za usvajanje Rezolucije o okončanju nadgledane nezavisnosti glasala je i opozicija”, kazao je Ničić.

Prvi zadatak posle zakonskog rešenja treba da bude izrada akcionog plana za početak rada nove televizije, kaže za KIM  Anamari Repić, zamenik direktora RTK. Ona želi da Srbi dobiju svoj medijski prostor a ne da se osnivanjem ovog kanala poveća kredibilitet RTK.

“Jedini cilj jeste da se iskoristi trenutak jer ulazimo u proces digitalizacije i sada je pravo vreme da ta nova srpska televizija iskoristi sve tehničke mogućnosti koje se nude procesom digitalizacije. Finansijski i tehnički je to najlakše ostvariti ukoliko ste već deo postojećeg javnog servisa “, rekla je u izjavi za Radio KIM Anamari Repić.

Predsednik Komisije Skupštine Kosova za interese i prava zajednice Goran Marinković, podržava stavove srpskih novinara ali kaže da su u mnogim situacijama predstavnici Srba u Skupštini Kosova nemoćni da utiču na promenu stava većine.

"Predlozi srpske zajednice su opravdani i našim stavovima i unutar komisije i unutar parlamenta. Oni su identični njihovim stavovima. Tražili smo da se ispoštuje Ahtisarijev plan. Zašto to nije urađeno, pokazaće vreme. Strahovi Srba su opravdani jer je neusvajanje pojedinih zakona koji su u interesu srpske zajednice u proteklom periodu to pokazalo”, kazao je Marinković.

On je dodao da će poslanici Samostalne liberalne stranke glasati za ovaj Zakon ukoliko se usvoji njihov amandman vezan za izbor direktora novog kanala.

Nemački ambasador na Kosovu  Ernst Rajhel nije za odvojenu strukturu.

“Razumem da bi u idealnom svetu ljudi voleli da postoji potpuno odvojena struktura, ali mislim da svi razumeju da bi takva strukura bila puno skuplja. Drugi aspekt cele priče je da legalno izabrani predstavnici naroda imaju pravo da pitaju i kažu šta će se raditi sa javnim novcem. Kompromis mora da se pronađe i mislim da se lagano nazire, naročito u vezi balansa uticaja jedne ili druge strane, svih faktora i učesnika u procesu. Nadam se da će mo na kraju imati pristojan proizvod”, rekao je nemački ambasador.

Inicijator pokretanja ideje o srpskom TV kanalu koji bi signalom pokrivao čitavu teritoriju Kosova bilo je Društvo novinara Kosova i Metohije koje radi kao ogranak Udruženja novinara Srbije. Deo njihovog predloga je ušao u plan Martija Ahtisarija a potom i u Ustav Kosova. Na održavanje današnjeg okruglog stola, međutim, niko od predstavnika ovog društva nije pozvan da prisustvuje.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017