Dokazi o “žutoj kući” uništeni uz odobrenje tužilaštva Karle Del Ponte

Bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" uništeni su u vreme bivše tužiteljke Karle del Ponte i uz odobrenje njenog tužilaštva, tvrde u kancelariji haškog tužioca Serža Bramerca iz koje je listu Pres  stiglo objašnjenje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Žuta kuća u Albaniji (Foto novitalas.com)

Del Ponteova je u jučerašnjem Nedeljniku, dodatku lista Pres, prethodno izjavila da su NATO i UNMIK sprečili istragu o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" i da zna ko je doneo odluku da se u Tribunalu unište dokazi o tim monstruoznim zločinima, jer je, kako kaže, bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom Bramercom, ali nije želela da otkrije identitet nalogodavca jer to "nije fer".

Ona je rekla da postoji manjak političke volje da se slučaj "Žuta kuća" do kraja ispita i rasvetli.

Na primedbu da je još 2004. u rukama imala UNMIK-ov poverljiv izveštaj o zločinima u "žutoj kući", ali da nije podigla optužnicu do kraja te godine kada je za to istekao rok u Haškom sudu, Del Ponteova je uzvratila da nije bila u mogućnosti da vodi istragu zbog mnogobrojnih prepreka.

"NATO i UNMIK nisu nam dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari..." kazala je Del Ponte, koja je bila tužilac Tribunala od 1999. do 31. decembra 2007.

Upitana zašto su onda po nalogu tužilaštva 2005. u Haškom sudu uništeni dotad prikupljeni dokazi o zločinima iz "žute kuće", ona je odgovorila da je uništenje dokaza bila velika greška.

"To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na tu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to, jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu.

U objašnjenju iz Bramercove kancelarije, navedeno je, pak, da je tužilac Bramerc već rekao da su neki predmeti uništeni još 2005, kada je tužilac bila Del Ponteova i uz njeno znanje i da su odluku doneli tadašnji članovi rukovodstva tužilaštva.

"Tužilac Bramerc se slaže da to nije bila dobra odluka. Međutim, ne možemo javno govoriti o internoj proceduri donošenja odluka u tužilaštvu", rečeno je Presu u kancelariji tužioca Bramerca.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je neposredno po dobijanju informacije da su u Tribunalu uništeni dokazi o "žutoj kući" postavio pitanje haškim istražiteljima zašto je to učinjeno.

"Dobili smo odgovor da su ti materijali zajedno sa materijalima iz Srebrenice uništeni u okviru redovnog postupka", rekao je Vukčević Presu.

Odgovarajući na optužbe Del Ponteove, portparol UNMIK-a Olivije Salgado rekao je Presu da je UNMIK u potpunosti sarađivao u svakom trenutku sa Haškim tribunalom i podneo sve dokaze i informacije na raspolaganje tom sudu.

"Tribunal ima slobodu da istraži sva pitanja iz svoje nadležnosti. Nema razloga da verujemo da je bilo koji zvaničnik UNMIK-a zaustavio bilo koju istragu", rekao je Salgado.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane