Izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu

Napeta situacija na severu Kosova umnogome utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona, ocenio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u novom izveštaju o situaciji na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ban Ki Mun (Foto mantoos.com)

U izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid, Ban Ki Mun je izrazio zadovoljstvo zbog obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine i postignutih dogovora, ali i zabrinutost zbog sporog napretka u povratku raseljenih i utvrđivanju sudbine nestalih.

Navodi se takođe da još nije jasno da li će referendumu o prihvatanju kosovskih institucija na severu Kosova biti održan.

"Delimično kao posledica stavova i akcija Prištine, kosovskih Srba i Beograda, situacija na severu Kosova i dalje je napeta i potencijalno nestabilna, umnogome utičući na sadašnji politički diskurs. To se takođe odražava na dijalog Beogada i Prištine uz posredovanje EU kao i na razgovore o evropskoj perspektivi regiona", ocenjuje Ban Ki Mun u izveštaju koji bi Savet bezbednosti UN trebalo da razmatra 8. februara.

U tom smislu se podseća da je Evropski savet 9. decembra odlučio da odloži odluku o davanju statusa Srbiji za članstvo u EU za mart 2012. pri čemu su neke zemlje to vezale za situaciju na severu Kosova.

"Optimističke pretpostavke da bi trajna rešenja mogla da proisteknu iz statusa kvo bez snažne vizije za napredovanje i zajedničkog angažovanja međunarodne zajednice, opovrgava dinamika na terenu posebno na severu Kosova", navodi Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. oktobra 2011. do 15. januara 2012.

Iako su se tenzije smanjile krajem izveštajnog perioda, i dalje sam zabrinut zbog nestabilne situacije koja nosi kontinuirani rizik od provokacija i eskalacije međuetničkih tenzija, ukazuje on.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane