Vesti

Poledica na putevima, trotoari neočišćeni, pacijenti ugroženi

Sneg i poledica na putevima u regionu Gračanice stvaraju problem svima ali najviše pešacima jer trotoari nisu očišćeni od snega. Pacijenata je sve više a  radnici Hitne službe u Lapljem Selu ne mogu da stignu do mnogih ugroženih pacijenata.
 • 01.02.2012
 • 23:42 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1164
Poledica na putevima, trotoari neočišćeni, pacijenti ugroženi
(Foto KIM)

Zima na centralnom Kosovu from kim on Vimeo.

Rad Hitne službe Doma zdravlja u Lapljem Selu otežan je zbog poledice na putevima. Do nekih se mesta ne može a zamenik načelnika Hitne medicinske pomoći dr Dejan Milanović u izjavi za Radio KIM kaže da su u mnogim situacijama nemoćni da pruže pomoć ugroženim pacijentima.

“I pored napora tehničke službe da obezbedimo funkcionisanje svih vozila za sada još uvek to nije  moguće. Takođe transport pacijenata iz sela u selo i iz sela do klinike je onemogućen zato što javno komunalno preduzeće i pored apela Hitne pomoći još uvek nije obezbedilo prohodnost svih puteva”, rekao je Milanović.

On je kazao da je da se za pomoć najviše javljaju pacijenti sa povredama koštano zglobnog sistema odnosono sa uganućima skočnih zglobova i on ima savet za sve.

“ Savetujemo starijim osobama i trudnicama da ne izlaze u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. To naročito važi za teške hronične bolesnike odnosno pacijente sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i bolestima kardiovaskularnog sistema. Takođe je važno da redovno koriste svoju terapiju i to ne kako oni misle da treba već kako je to prepisao ordinirajući lekar. Važno je i da se jave ukoliko osete promenu stanja kako ne bi došlo do komplikacija i kako bi mi mogli da adekvatno reagujemo”, rekao je dr Milanović.

Lekova u državnoj apoteci u Gračanici gotovo da nema.

“Nedostaje antihipertenziva, antidijabetika ali i lekova protiv bolova. Ima puno stavari koje nedostaju” rekao je KIM radiju šef ove apoteke Nebojša Đorić.

Meštani Gračanice kreću se magistralom jer je na trotoarima to gotovo nemoguće.

Zlatka Perić iz Gračanice kaže da je ljudima jako teško.

“Evo kako se hoda ne možemo da se mimoiđemo. A živim u kontejeru kao raseljeno lice i nemamo ni struju ni vodu sve nam je smrzlo”.

Mile Svilanović jutros je iz Zebinca kod Novog Brda stigao do Gračanice i razočaran je radom lokalnih samouprava u raščišćavanju snega.

“ Nisam zadovoljan i sve bi kaznio što ne čiste. Ja sam star  i bolestan pa sam oko kuće očistio oko 7 kvadrata. Ovo je sramota”, kaže Mile.

Iz opštine Gračanica apeluju na meštane da čiste sneg isped svojih kuća i lokala jer opština nije u mogućnosti da sve postigne. Jelena Stojanović, direktor javnih službi kaže za Radio KIM da opština čisti 90 kilometara puteva u opštini i da nije u mogućnosti da raspoloživom  mehanizacijom očisti sve sporedne ulice. 

“Mi smo pratili i prognozu za naredne dane. Očekuju se sibirski ili tzv. ledeni dani i u skladu sa tim mi smo pojačali mere. Pored AD “Magistrala” mi smo angažovali još dve private kompanije i angažovali smo i deset radnika iz civilnog društva koji će raditi na dnevnicu. Radićemo 24 sata. Pozivam sve ljude da se aktivno uključe u raščišćavanju snega i da nam se jave svi koji imaju problem”, kazala je Stojanovićeva.

Ona je kazala da će opština posle nekoliko dana početi da iznosi smeće, jer je problem nastao zbog nedostataka mehanizacije pošto kamion koji odvozi smeće radi na dizel gorivu koje je smrzava na niskim temperaturama.

Zbog problema sa prevozom đaka i grejanja, nakon severa Kosova, časovi su od danas skraćeni i u školama na centralnom Kosovu. Iz školske uprave saopšteno da će autobusi u jutarnjim satima polaziti sat vremena kasnije sa odredišta a da povratak ostaje prema ranije utvrđenoj šemi.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017