Del: Priština da popravi odnos prema manjinama

Del je rekao da kraj nadgledane nezavisnosti na Kosovu zavisi od tretmana manjinskih zajednica, jer Albanci moraju da shvate da su manjine građani Kosova i da kao i svi ostali zaslužuju poštovanje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Kristofer Del (Foto Blic)

"Ako se ovom pitanju ne da zadovoljavajući odgovor, moguće je da će mnogi u međunarodnoj zajednici tvrditi da Kosovo nije spremno da vlada. Mislim da je ovo pitanje oko kojeg institucije treba da se fokusiraju u prvoj polovini naredne godine", rekao je Del u intervjuu prištinskoj TV stanici RTV 21, preneo je RTS.

Del smatra da, ako se gleda samo bilans izgradnje kapaciteta kosovskih institucija u poslednjih dvanaest meseci, može da se kaže da će Kosovo biti spremno za okončanje nadgledanja nezavisnosti. Međutim, nadgledanoj nezavisnosti može doći kraj kada manjinske zajednice budu ravnopravne, dodao je on.

"U suprotnom, onda ćemo i dalje imati mnogo pitanja u ovom procesu i ne možemo imati konsenzus da je došlo vreme da se zaključi nadgledana nezavisnost", rekao je Del.

Američki ambasador je kao najnovije primere lošeg odnosa većinske zajednice prema manjinama naveo stavove pojedinih kosovskih zvaničnika prema zakonskim rešenjima o pravima manjinskih zajednica, ističući pokušaj trovanja hrane Srba u opštini Klina.

"Mislim da je bilo nekih veoma zabrinjavajućih dešavanja u poslednje vreme, kao što je stav nekih zvaničnika i građana u vezi sa zakonom ili razvojnim tokovima u Prizrenu i Klini, kada je u nekim selima u hranu podmetnut otrov za miševe. Ova dešavanja, bilo da su grupna ili pojedinačna, bacaju senku na želju Albanaca da se okonča nadzirana nezavisnost", istakao je Del.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane