Vesti

Uvođenje gradskog prevoza do kraja godine najavljuju iz kosovske opštine Gračanica

Osnivanje Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, planira se krajem godine, najavljuju iz kosovske opštine Gračanica. Gradonačelnik ove opštine, Bojan Stojanović, kazao je u izjavi za KIM radio da se pre uspostavljanja gradskog prevoza mora obaviti dosta toga. “Mora da se urede stajališta, ulice, mesta za parking prostor. Nakon toga osnovaćemo Javno gradsko saobraćajno preduzeće. Bolje je sačekati određeni period, ako uzmemo u obzir da gradskog prevoza nema već više od deset godina, kako bi to bilo urađeno onako kako treba i kako bi kvalitet i cena usluga bili pristupačni građanima. Već postoje interesovanja od strane privatnih prevoznika”, kazao je Stojanović. Gradonačelnik kosovske opštine Gračanica dodaje da će uvođenje gradskog prevoza biti od velikog značaja za stanovnike ove opštine. “Prvo, to će značiti da neko razmišlja o njima, imaće određena gradska stajališta moćiće da se oslone i računaju na stalni red vožnje i neće morati da se guraju po kombijima kao što je to sada slučaj”, rekao je Stojanović. Javno gradsko saobraćajno preduzeće ne funkcioniše u srpskim sredinama na Kosovu od 1999. godine. Kako je za KIM radio kazao direktor JGSP-a, Vojislav Stojanović, autobusi ovog preduzeća prevoze isključivo učenike do škola zbog, kako je naveo, loše bezbednosne situacije. “JGSP prevozi samo učenike do škola, a ne i ostale građane. Ne prevozimo putnike jer kosovske vlasti kažu da za tako nešto nismo registrovani već da smo registrovani kao humanitarna organizacija. Oni ne dozvoljavaju, kako su rekli, paralelne institucije i naglasili su da u Prištini postoji već preduzeće koje obavlja prevoz putnika”, kazao je Stojanović. On kaže da će JGSP nastaviti sa prevozom učenika dok za to postoje uslovi. “Nastavićemo sa prevozom učenika sve dok država Srbija izdvaja sredstva za njihov prevoz”, rekao je Stojanović.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017