Vesti

Iv Leterm: Evropska integracija Kosova je veoma važna

Premijer Belgije Iv Leterm razgovatrao je danas u Prištini sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Dvojica premijera razgovarala su o bilateralnim odnosima, investicijama i evropskoj perspektivi Kosova. Premijer Belgije je kazao da je proces vizne liberalizacije Kosova povezan sa priznavanjem nezavisnosti. "Dok sve države članice šengena ne priznaju nezavisnost Kosova, za Kosovo neće važiti vizna liberalizacija. To nije toliko političko pitanje koliko je tehničko. Postoje odredjeni tehnički preduslovi koji moraju biti ispunjeni", kazao je Leterm. On je rekao da je saradnja sa Kosovom na visokom nivou, ali da se nastoji da se dobri odnosi prošire na svim nivoima. „Belgija je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova. Potpuno je jasno da je budućnost Kosova u EU. Iako je put ka EU gledano danas težak, jer postoji mnogo prepreka, prepreke se mogu prevazići i Belgija će pomoći Kosovu u prevazilaženju tih teškoća“, kazao je Leterm i dodao da je evropska integracija Kosova veoma važna njegovoj zemlji. „Evropski komitet bi trebalo da iskoristi ovu istorijsku priliku i time doprinese stabilnosti Zapadnog Balkana. “ Premijer Tači je kazao da je sa Letermom potpisao sporazum o investicijama. Premijera Belgije, Tači je obavestio o planovima Kosova, kada su u pitanju veliki projekti. On je kazao da Kosovo u narednom periodu planira izgradnju nove elektrane, izgradnju auto puta na relaciji Vrmica - Priština - Merdare i privatizaciju aerodroma. Prema njegovim rečima vrednost ovih projekata je oko 700 miliona evra. Govoreći o regionalnoj konferenciji koja će se održati u Sloveniji Tači je kazao da je on zvanično pozvan kao premijer Kosova. „Odgovorio sam pozitivno na poziv koji sam dobio. Gde god da se Kosovo pojavi ono se pojavljuje kao suverena i demokratska država. Mi ne možemo negirati sebe, već trebamo unaprediti naše ostvarenje. Kosovo je pozvano kao drzava i biće predstavljeno kao drzava na ravnopravnom nivou kao i druge zemlje“, kazao je Tači. On je međutim potvrdio da postoje i proceduralni problemi, koje bi, kako je kazao, trebalo da reše organizatori.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017