Vesti

Borut Pahor: Nisu rešeni svi problemi vezani za nastup Kosova na konferenciji u Sloveniji

„Problem oko imena i simbola pod kojim će Kosovo biti predstavljeno na regionalnoj konferenciji u Sloveniji na Brdu kod Kranja još nije rešen”, kazao je nakon razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Prištini slovenački premijer Borut Pahor. „Ideja je da se na jednom mestu okupe lideri svih država u regionu zajedno sa liderima EU i da se razgovara o evropskim perspektivama ovih država u budućnosti. Da se ne govori o tome šta EU može da učini za ove države, već šta ove države u budućnosti mogu da ponude EU. Ne mogu da kažem da su svi problemi vezani za tu konferenciju rešeni, ali smo na dobrom putu da ih rešimo u narednih par nedelja, da damo odgovor na pitanja koja mogu biti smešna i beznačajna ostatku mežunarodne zajednice, ali je veoma važno da mi rešimo ove probleme ispravno, ” kazao je Pahor i dodao da bi na konfernciji voleo da vidi i predsednika Tadića, ali i premijera Tačija. Prema njegovim rečima na kraju konferencije će biti doneta posebna deklaracija o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Premijer Kosova Hašim Tači je kazao da ceni lično angažovanje Pahorovo za mir i stabilnost u celom regionu. „Zalažemo se za regionalnu saradnju i želimo što pre da se integrišemo u evroatlanske strukture. Cenim lično angažovanje Pahorovo za mir i stabilnost u celom regionu, kao i ideju i inicijativu za održavanje konferencije koja će se održati u Kranju. Konferenciju regionalnih država na kojoj će se razmatrati evropska perspektiva regiona”, kazao je Tači i dodao da je sa slovenačkim premijerom razgovarao i o bilateralnim odnosima Slovenije i Kosova. „Slovenija je jedan od najvećih investitora na Kosovu. Preko tih investicija otvorena su nova radna mesta za mlade i ta saradnja će se nastaviti”, kazao je Tači.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017