Vesti

Fejt razgovarao sa predsednicima opština prištinskog regiona

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt sastao se danas sa predsednicima opština prištinskog regiona, u okviru serije sastanaka, nakon izbora održanih novembra 2009. godine, navodi se u saopštenju ICO-a. Dodaje se da su glavne teme razgovora bile proces decentralizacije, prava zajednica, kao i zaštita i promocija verskog i kulturnog nasleđa. „Želim da se zahvalim predsednicima opština na pozitivnoj diskusiji koju smo imali o širokom spektru pitanja koja se odnose na sveobuhvatni predlog za rešenje statusa. Razgovarali smo o procesu decentralizacije koji stanovnicima svih opština približava proces donošenja odluka i koji je doprineo rađanju nove opštine Gračanica prošle godine. Značaj ovog procesa za Kosovo ne može da se potceni”, kazao je Fejt. U saopštenju se navodi da je Međunarodni civilni predstavnik razgovarao sa osmoricom predsednika opština i o jačanju lokalnih institucija koje rade na zaštiti prava zajednica. “Pozdravljam dobre prakse u regionu, na primer očuvanje opštinskih kancelarija za zajednice i imenovanje pripadnika manjinskih zajednica na izvršnim i zakonodavnim funkcijama. Te prakse mogu da služe kao najbolje prakse za ostale opštine na Kosovu. Prištinski region ima veliki broj značajnih i lepih lokaliteta verskog i kulturnog nasleđa. Ti lokaliteti bi trebalo da budu zaštićeni zakonom kroz specijalne zaštitne zone. Ohrabrio sam sve predsednike opština da rade na održivom razvoju i upravljanju specijalnim zaštitnim zonama radi očuvanja karaktera lokaliteta i privlačenja posetilaca u region”, rekao je Fejt.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017