Vesti

Episkop Atanasije služio liturgiju u Prištini

Sv. Arhijerejsku liturgiju u novoobnovljenom hramu Sv. Nikole danas je u Prištini služio administrator raško-prizrenske eparhije, episkop Atanasije, uz sasluženje vladike Teodosija i više sveštenoslužitelja iz raško-prizrenske eparihije i drugih eparhija SPC. Među njima su bili iguman Pajsije Šljivić iz eparhije Žičke, otac Vladan Simić iz eparhije Bačke, otac German iz manastira Ježevica i otac Radoje Panić. Ovo je druga Liturgija koja je služena u hramu Sv. Nikole od marta 2004. godine kada je hram bio zapaljen. Liturgiji je prisustvovalo i oko 30 vernika iz Prištine, koji su se nakon službe pričestili. U obnovljenom hramu, pred vernicima iz Prištine, episkop Atanasije je govorio o značaju Sv. Nikole za ceo hrišćanski svet, kao i za svakog pojedinca hrišćanina. „Sećam se da smo ga mi koji ga slavimo čekali kao deku koji treba da dođe. Radost je bila o Sv. Nikoli naša dečija - tako je naša radost ovde u ovom svetom hramu, gde se okupljamo, da njega molimo da nas pred Bogom zaštićuje, ali i da iskreno otvaramo srce svoje. Grešni smo ljudi, nemoj da se pravdamo i govorimo da smo pravedni, jer je Gospod rekao u Jevanđelju: "ja sam došao da spasavam grešne, a ne pravedne“, kazao je vladika Atanasije. On je rekao da je čovek nalik na krst i da kad je živ na zemlji treba da zrači jevanđeljem. „Naš je put, put zemljom ka nebu. "Zemljom hodim, a neba se držim", kaže srpski pesnik. To je i naše kosovsko opredeljenje, naš zavet“. Vikarni episkop Lipljanski Teodosije se nakon liturgije obratio vernicima iz Prištine i zahvalio im što su našli snage da po hladnom vremenu dođu u hram. „Živimo u nadi i veri da će ovaj grad ponovo postati mesto u kom se slavi ime Božije. Verujemo i molimo se da se Srbi vrate i da ovaj Sveti hram bude ispunjen vernicima, kako bi se u zajednici molili Gospodu, proslavljajući ime Božije, ovde na zemlji i pripremajući se za carstvo nebesko“, kazao je vladika Teodosije. U obnovljenom parohijskom domu nakon liturgije pruženo je posluženje za sve prisutne.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017