Vesti

Na Merdaru izvršena primopredaja posmrtnih ostataka

Na administrativnom prelazu Merdare obavljena je primopredaja posmrtnih ostataka kidnapovanih i ubijenih Srba tokom 1999. godine na Kosovu i Metohiji. Radi se o telima dva vojnika JNA i jednog civilnog lica srpske nacionalnosti. Mladen Filipović je danas preuzeo brata koji je nestao između Prizrena i Suve Reke. Kaže da je pre dve godine na istom mestu preuzeo posmrtne ostatke oca, koji je zaklan u stanu u Prizrenu. “Sahraniću ga pored oca, bićemo svi u porodici mirniji jer znamo da je gotovo. Moći ćemo da upalimo sveću i obiđemo grob. Njegova deca će sada znati gde im je otac”, kazao je Filipović. Ivica Marković je takođe došao da preuzme telo brata, koji je kidnapovan ispred zgrade u Prištini, a ubijen u Kojlovici. “Nakon toliko godina traganja u ovom teškom trenutku meni je lakše nego pre, znam da ću moći dam u zapalim sveću. Znao sam da će biti ovako, ali ipak sam se nadao, sve ovo vreme smo tragali a nismo znali ni gde je ni šta je sa njim”, kaže Marković koji kao raseljeno lice sa porodicom živi u Prokuplju. Predsednik Komisije za nestala i kidnapovana lica Vlade Vrbije Veljko Odalović kazao je da su dva tela pronađena u okolini Klečke, a jedno u Prištini. “Radi se o ljudima koji su na zverski način iz neposredne blizine ubijeni. Tanasković i Filipović su deo jedne grupe. Pet pripadnika vojske je kidnapovano na lokaciji između Prizrena i Suve Reke, a nađeni su nekoliko desetina kilometara dalje od tog mesta, dok je Marković pronađen u Prištini”, kazao je Odalović. On je dodao da nezainteresovan odnos nadležnih prema procesuiranju onih koji su počinili zločin nezadovoljava ni porodice, a ni komisiju koja se bavi problemom kidnapovanih i nestalih. Odalović je najavio da će na sledećem sastanku Radne grupe koji će biti održan polovinom aprila u Prištini od Euleksa i UNMIK-a zatražiti da se ozbiljnije pozabave ovim problemom i procesuiraju zločince. Do sada je preuzeto 309 tela, a 532 se još uvek voide kao nestala.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017