Vesti

Projektima za USAID nagrade nadmetaće se i nove opštine

USAID je otvorio četvrti krug dodeljivanja novčanih iznosa za opštinske učinke za 2010. godinu. Za najbolje inovativne i kreativne projekte nadmetaće se i novoformirane opštine. Direktorka USAID-a na Kosovu Patriša Rajder je na ceremniji dodeljivanja nagrada opštinama za najbolje inovativne i kreativne projekte u prethodnoj godini, kao i projekte kojima su opštine bitno uticale na poboljšanje života u ovim opštinama kazala da je za dve i po godine USAID uložio milion i po dolara u razvoj opština na KiM. „Ovaj program nam omogućuje da radimo sa nekim od najkreativnijih lokalnih uprava. U partnerstvu sa Vladom Kosova ojačali smo ovu mladu demokratiju i nastavićemo kako bi smo pomogli jačanju prava svih građana i poboljšanja kvaliteta njihovog života“, kazala je Rajder. Predsednik opštine Klokot Saša Mirković kazao je da su nagrade koje USAID dodeljuje ne samo finansijska podrška, već i motivacija za bolje, kreativnije i temeljite projekte. „Napravili smo listu prioritetnih projekata. Bez obzira o kojoj sumi da se radi, finansijska pomoć će nam dobro doći. Infrastruktura u našoj opštini je na nuli i mi ćemo se truditi da napravimo neki projekat kojim ćemo uticati da to bude bolje“, kazao je Mirković. Osnivanje komunalnog preduzeća i parking garaža su projekti sa kojima će verovatno istupiti opština Štrpce. Predsednik ove opštine Bratislav nikolić kaže da su to prioritetni projekti koje oni moraju završiti a da se svakako razmatraju i mogućnosti za neke nove projekte. „Mi ćemo svakako učestvovati. Radimo na listi prioriteta i u narednih deset dana ćemo konkretno odlučiti šta će to biti, ali komunalno preduzeće i parking je nešto što je trenutno neophodno“. Prema rečima zamenika predsednika opštine Ranilug Nebojše Kenića postoje ideje za nekoliko projekata. Rok za podnošenje novih projekata je 26. mart, a do tad će kaže odlučiti sa kojim će projektima oni izaći. „Jedna od ideja je i uvođenje internet mreže. Nešto što je potrebno mladima, a omogućiće i bolje praćenje rada naše opštine“, rekao je Kenić. I u novoformiranoj opštini Gračanica tvrde da je još rano govoriti o tome koji su to projekti, ali prema rečima savetnika gradonačelnika Nebojše Perića projekata će svakako biti i oni će učestvovati u USAID programu. „Moramo najpre dobro proučiti koji su kriterijumi. U zavisnosti od toga mi ćemo izabrati projekte koji ispunjavaju sve kriterijume koji se traže“. U prethodnom krugu dodeljivanja novčanih iznosa za opštinske učinke iako je bilo predviđeno 8, nagrađeno je 6 opština, Suva Reka, Štimlje, Priština, Prizren, Kosovska Kamenica i Srbica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017