Vesti

I srpske i kosovske vlasti odbacuju mogućnost nametnutog rešenja za sever Kosova

Milan Ivanović, predsednik Srpskog Nacionalnog Veća severnog Kosova kaže za KIM radio da je integracija severa Kosova neprihvatljiva jer to narušava vitalne srpske interese i opstanak Srba u Pokrajini. “Ovu strategiju su napravili Piter Fejt, predstavnik Međunarodne civilne misije koja je nelegalna i Hašim Tači premijer nelegalne države Kosovo, pa je tako i ovaj nelegalni plan, koji mi nikada nećemo prihvatiti jer bi to značilo ukidanje naših institucija i ukidanje svih naših osnovnih prava, jedina koja su nam preostala”. Ivanović smatra da nema načina da se integracija severa sprovede jer tamošnji Srbi neće izaći na izbore koji su predviđeni za jun ove godine. Predsednik SNV-a odbacuje mogućnost bilo kakvog nametanja rešenja da se na severu formira opština, jer kako kaže, malo je onih koji bi na to pristali. “Pokušaj Fejta da velikim sredstvima korumpira Srbe na severu neće uspeti jer će većina biti protiv i to su do sada pokazala naša jedinstvena izjašnjenja svih skupština opština na Svesrpskom Saboru, tako da će gospodin Fejt naći veoma mali broj, kako ih on naziva, “umerenih” Srba. Postoji pokušaj nametanja rešenja i to nasiljem i pretnjama, a to smo čuli od strane NATO-a i Hašima Tačija, ali pošto je mandat međunarodne zajednice ovde da osigura bezbednost, nadam se da neće dozvoliti sukobe u ovom trenutku i da će Srbi na severu moći demokratski da se opredele” , kaže Ivanović. I koordinator za sprovođenje sveobuhvatne strategije za sever Kosova Iljber Hisa smatra da do integracije ovog dela ne može doći nasilnim putem i nametanjem rešenja, već je to, kako kaže, izbor građana. ”Niko se ne treba plašiti integracije koja se bazira na projektu dobre volje, nema nasilne integracije i u tom smislu ja ne vidim razloga da se neko plaši. Ukoliko neko plaši građane Srbe sa severa Kosova to sigurno nisu naše institucije. Ovo je projekat ponude i Beograd treba da shvati da se konkurencije ne treba plašiti. ” Hisa ističe da bi uključivanjem u kosovske institucije Srbi sa severa bili na dobitku, što se, prema njegovom mišljenju, to do sad pokazalo u više srpskih sredina, kao što su Gračanica i Štrpce. “Beograd ne treba da plaši da ova ponuda dođe i do ostalih Srba, a oni se ne trebaju plašiti ponude koja je u njihovom interesu. Stoga ne vidim zašto bi neko sa ove (kosovske) strane ponudio nešto što će im naneti zlo”, kaže Hisa za KIM radio. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je nakon jučerašnjeg sastanka sa šefom EULEX-a Iv De Kermabonom rekao da mu je zvaničnik EU preneo da neće podržati nasilje i nametanje rešenja za sever Kosova gde Srbi čine većinu stanovništva.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017