Vesti

Vladika Atanasije razgovarao sa šefom UNMIK-a i komandantom KFOR-a

Administrator eparhije raško-prizrenske, vladika Atanasije, razgovarao je juče u odvojenim susretima sa šefom UNMIK-a na Kosovu, Lambertom Zanijerom i komandantom KFOR-a Markusom Bentlerom. U razgovoru sa vladikom Atanasijem šef UNMIK-a je izrazio nadu da će saradnja SPC-a i UNMIK-a biti i dalje uspešna naročito kada je reč o obnovi porušenih pravoslavnih hramova tokom martovskog pogroma 2004. godine. U saopštenju, eparhija raško-prizrenska navodi da mandat Komisije za obnovu manastira, u kojoj UNMIK zastupa kosovske institucije, ističe krajem ove godine ali da je šef UNMIK-a izrazio dalju spremnost da pomogne “u nalaženju modela za nastavak obnove crkava uništenih i pre marta 2004. godine”. U popodnevnim satima administrator raško-prizrenske eparhije primio je u manastiru Gračanica i komandanta KFOR-a Markusa Bentlera sa kojim je razgovarano o zaštiti i obezbeđivanju pravoslavnih manastira u pokrajini. Vladika Atanasije je sa vladikom Teodosijem preneo komandantu KFOR-a stav da “još uvek ne postoji poverenje u Kosovsku policiju zbog loših iskustva iz prošlosti kao i da je situacija u celom regionu a posebno na Kosovu još uvek nestabilna”. Eparhija je saopštila da je zajednički ocenjeno da će svi potezi oko obezbeđivanja srpskih manastitra na Kosovu biti u koordinaciji između KFOR-a i SPC-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017