Vesti

Ponovo odloženo suđenje Albinu Kurtiju

Predsedavajući sudija u Okružnom sudu u Prištini odložio je suđenje Aljbinu Kurtiju do 13. aprila ove godine. Razlozi za novo odlaganje ovoga puta su što Okružni sud nije uspeo da zameni člana sudskog veća koji se razboleo i što se Kurtijev advokat Ramiz Krasnići danas nije pojavio u sudu. Kako se navodi se u sopštenju EULEX-a, odlaganje suđenja lideru pokreta „Samoopredeljenje“ pokazuje slabost pravnih institucija da se pozabave u lokalnim pravosuđem, što je obaveza, ukoliko Kosovo zeli da postigne evropske standarde. „Vladavina prava u svakom savremenom, demokratskom društvu zasnovana je na jednom ključnom načelu: da je svako jednak pred zakonom. Niko nije iznad zakona i svako ko je optužen za krivično delo ima jasno i osnovno pravo da se brani pred sudom. Kao načelna stvar, pravično suđenje postoji da bi se proverilo da li je krivično gonjenje pravično sprovedeno, tj. da se pred nezavisnim i nepristrasnim sudom proveri da li je predmet dovoljno potkrepljen da bi se dokazalo da je neko kriv ili nevin“, navodi se u sopštenju. Predsedavajući sudija je odlučio da odredi novog advokata po službenoj dužnosti Musu Dragušu, koji će braniti Aljbina Kurtija.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017