Vesti

Kosovska nezavisnost je nepovratan istorijski korak ocenjuje Bernar Kušner

Ministar spoljnih poslova Francuske, Bernar Kušner, izjavio je danas u Prištini da je za njegovu zemlju Kosovska nezavisnost nepovratna i da to niko ne može da promeni. “Vaša nezavisnost je nepovratna, to je istorijski čin koji niko i ništa ne može promeniti, što će na kraju svi shvatiti i priznati”, rekao je Kušner obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova na svečanoj sednici sazvanoj u njegovu čast. Kušner je kazao da je nezavisnost početak novog puta i da Kosovo može da računa na čvrsto prijateljstvo i podršku Francuske u daljem razvoju. “Niko sa strane ne može ugroziti vašu nezavisnost. Nezavisnost mogu ugroziti jedino unutrašnji faktori, a to su nedostatak pravne države, korupcija, organizovani kriminal, diskriminacija i podele i to je ono na čemu treba da radite”, rekao je Kušner. On je ukazao i na neophodnost pomirenja svih građana, jer su sukobi koji su delili region prošlost. “Pitanje srpske zajednice na Kosovu je sada unutrašnja stvar Kosova, pitanje koje je nezavisno na vaše odnosa sa Srbijom, iznad svega to je vaš posao, odgovornost i vaša budućnost”, rekao je francuski ministar. Kušner je kazao da je budućnost Kosova u Evrpskoj uniji. "Ne znam sat i datum, ali znam da će jednog dana Kosovo, zajedno sa Srbijom, ući u Evropsku uniju. Kosovo i Srbija će se sresti u okviru nezavisnih i prijateljskih naroda i zato je dijalog između dve zemlje neophodan preduslov napretka, što sam jutros rekao i srpskim zvaničnicima”. Kušner se posle sednice parlamenta sastao i sa predsednikom Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem. Tokom posete Kosovu, Kušner će se susresti i sa šefom Međunarodne civilne kancelarije i visokim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom i šefom Euleksa Ivom de Kermabonom. Kušner će sutra posetiti i novoosnovanu opštinu Gračanica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017