Vesti

Zvonko Stević: Projekti nove opštine Gračanica su mač sa dve oštrice

Potpisivanjem međuopštinskog sporazuma za pristupanje procesu Regionalnog ekonomskog razvoja Evropske unije Gračanica je postala članica Agencije za regionalni razvoj (ARR) za centralno Kosovo. To će joj omogućiti da dobije oko million i po evra za projekte koji će uticati na podizanje standarda života. Gračanica je sedma opština članica Agencije za regionalni razvoj za centralno Kosovo, zajedno sa opštinama Priština, Glogovac, Kosovo Polje, Obilić, Podujevo i Štimlje, a prema rečima Bojana Stojanovića, predsednika opštine izabranog na kosovskim lokalnim izborima, na njima je sada da samo naprave projekte koji ispunjavaju standarde Evropske komisije, i kako kaže, dobit za opštinu je zagarantovana. „To su neki od preduslova Evropske komisije. Po svom strateškom položaju opština Gračanica pripada regionu centar i to je u okviru međuregionalne saradnje. Odobreno je 7, 4 miliona evra za 2010. godinu. Rok za podnošenje projekata je 20. maj. Otprilike oko milion i po bi trebalo da pripadne opštini Gračanica. Svi projekti moraju ispunjavati standarde EK i mi se nadamo da ćemo sve projekte uspešno odraditi, a kasnije ih i realizovati“, kazao je Stojanović. O kojim se konkretno projektima radi, Stojanović kaže, da je u ovom trenutku o tome još rano govoriti, jer, odluku o tome treba da donese bord, a kasnije i izglasa Skupština. Lokacije gde će se graditi, takođe još nisu izabrane. Državnog sekretara u Ministarstvu za KiM Zvonka Stevića pitali smo da li će ovo Ministarstvo ili opština koja radi po sistemu Vlade Republike Srbije podržati projekte novih opština i dozvoliti da se objekti podižu na opštinskom zemljištu. „To je mač sa dve oštrice. Ako se gradi infrastruktura i objekti koji su u interesu građana u tom slučaju možda bi trebalo i dati saglasnost za tako nešto, ali ako se to radi u cilju jačanja kosovskih institucija, onda u svakom slučaju će i Ministarstvo za KiM, Kordinacioni centar i naša Vlada i diplomatija reagovati i mi to ne možemo da prihvatimo“, kaže Stević i dodaje da je sa stvaranjem novih opština stvorena nova konfuzija. Službenik za saradnju sa medijima kancelarije za vezu Evropske komisije Maja Pavlović u izjavi za KIM radio je kazala da je u cilju boljeg sprovođenja procesa Regionalnog ekonomskog razvoja Evropske unije odlučeno da se teritorija Kosova podeli na pet regiona. “Proces Regionalnog ekonomskog razvoja EU je širi proces koji implementiraju pet agencija za regionalni razvoj, svaka je zadužena za svoj region. O konkretnim koristima koje će imati Gracanica i vodi računa Agencija za regionalni razvoj centar, ” kazala je Pavlović. Pre Gračanice procesu Regionalnog ekonomskog razvoja Evropske unije pridružile su se i opštine Klokot i Ranilug. Kancelarija za vezu Evropske komisije podržava proces Regionalnog ekonomskog razvoja Evropske unije putem sufinansiranja rada pet Agencija za regionalni razvoj, pružajući tehničku pomoć sa ekspertima iz EU, i finansiranjem projekata za ekonomski razvoj kroz donacije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017