Vesti

Reakcije Srba na pisanje lista “Koha Ditore”

Jučerašnje pisanje prištinskog lista “Koha ditore” da će međunarodne snage na Kosovu uskoro preneti odgovornost obezbeđivanja verskih i kulturnih spomenika na Kosovske bezbednosne snage, izazvalo je danas brojne reakcije među srpskim političkim liderima na Kosovu. Rada Trajković kaže da međunarodna zajednica vrši procenu stanja na terenu i određuje stepen bezbednosti srpskih manastira na Kosovu te da će u skladu sa tim procenama doneti i prave odluke. „Razlika između Manastira Gračanica i Dečana je u tome što je manastir Gračanica u okruženju svojih vernika tako da je njena bezdenost bolja u odnosu na Dečane. Ja očekujem da će međunarodna zajednica u okviru svojih nadležnosti respektovati i prepoznati gde mogu da se uvedu promene u smislu obezbeđenja manastira“, rekla je Trajković komentarišuću najave da bi međunarodna zajednica uskoro mogla da prepusti Kosovskim bezbednosnim snagama obezbeđenje istorijskih i kulturnih spomenika na Kosovu. Predsednik pokrajinskog odbora SPO-a na Kosovu Ranđel Nojkić smatra da se još nisu stekli uslovi da KBS preuzme zštitu srpskih manastira. On je KIM radiju izjavio da bi KFOR i sa smanjenim brojem snaga trebalo da i dalje bude u službi zaštite srpskih manastira jer je, kako navodi to predviđeno i Rezolucijom 1244 SB UN-a. “Neprihvatljivo je da Kosovske bezbednosne snage obezbeđuju pravoslavne manastire i druga obeležja kulture i istorije Srba na Kosovu”, kazao je KIM radiju predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović. “Potpuno je neprihvatljivo da oni koji čine nasilje, oni koji su izveli etničko čišćenje i oni koji su proistekli iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova brinu o zaštiti naših spomenika, svetinja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Ivanović. Potpredsedik Skupštine opština zajednica Kosova i Metohije Marko Jakšić smatra da je odluka međunarodnih snaga da prenesu odgovornost obezbeđivanja verskih i kulturnih spomenika na Kosovske bezbednosne snage, loše rešenje. “To je odluka koja dolazi pre svega od strane Pitera Fejta i drugih međunarodnih zvaničnika, pre svega iz Evropske Unije i ona treba da pokaže da je ta novonastala država sposobna za sve. Tako nešto neće spasiti srpske svetinje već je to po sistemu: Kadija te tuži, kadija ti sudi”, rekao je Jakšić komentarišući pisanje prištinske štampe. Koha Ditore navodi da će među spomenicima pod zaštitom biti i srpski pravoslavni manastiri i druga obeležja kulture i istorije. List “Koha Ditore”, pozivajući se na izvore u NATO-u, navodi da je spomenik Gazimestan među prvim spomenicima na Kosovu koji će biti pod zaštitom KBS-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017