Vesti

Rada Trajković i Ranđel Nokić nisu pozvani na jučerašnji Sabor

Direktor Doma zdravlja u Gračanici, Rada Trajković izjavila je KIM radiju da nije bila pozvana da prisustvuje Saboru Srba koji je juče održan u Kosovskoj Mitrovici. „Čula sam da će na Saboru biti okupljni Srbi koji su lideri srpskih državnih institucija. Ja kao lider institucije koja je u potpunosti u sistemu države Srbije i jedna od retkih institucija ako ne i jedina koja je svoj razvoj postigla zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Republike Srbije nisam bila pozvana i iznenađena sam“, rekla je Trajković. Ona navodi da sada zna da cilj skupa nije bilo okupljanje ljudi koji su u sistemu države Srbije već političkih istomišljenika. „Sabor je bio u potpunosti opozicionog karaktera u odnosu na vlast što je legitimno samo je trebao da se deklariše kao skup opozicionih lidera a ne da daje karakteristike i mišljenje svih Srba“, rekla je Trajković. Ona smatra da učesnici jučerašnjeg Sabora nisu reprezenti srpske politike na prostoru Kosova i Metohije. Za Radu Trajković je najvažnije očuvanje etničke strukture na Severu Kosova. „Prostor severa Kosova svakako treba da očuva institucionalne veze sa Srbijom ali ne radi Albanaca već radi Srba južno od Ibra oni moraju da imaju institucionalne veze i sa Prištinom. Ona očekuje razgovore šefa Euleksa Iv de Kermabona sa predstavnicima Vlade Srbije i konačno usaglašavanje svih pitanja vezanih za carinu, pravosuđe i policiju. U tom smislu ona veruje da će evropski status za sever Kosova postati realnost. Na crkveno-narodni Sabor koji je juče održan u Kosovskoj Mitrovici nije bio pozvan ni Ranđel Nojkić predsednik pokrajinskog odbora SPO-a i direktor Pošte u Gračanici. Prema njegovim rečima takva činjenica govori da je Sabor zloupotrebljen, naročito, kako navodi, od strane Crkve zato što je Crkva uzela učešće u pogrešnim političkim idejama. Nojkić je KIM radiju izjavio da se time, zapravo, nastavlja kontinuitet politike “koja vodi ka stvaranju idealnih uslova povlašćene pozicije jednog dela Kosova i guranje drugog dela Kosova u zagrljaj Prištine”. “ Zato neće postojati nikakav zaštitni mehanizam za Srbe na Kosovu, pre svega zahvaljujući pogrešnoj politici koja se vodi i zato što Srbi sa severa Kosova gledaju svoj interes i da ih ne interesuje položaj Srba južno od reke Ibar”, kazao je Nojkić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017