Vesti

Složno protiv integracije severa Pokrajine

Na Crkveno-narodnom saboru Srba, održanom danas u Kosovskoj Mitrovici, predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović je kazao da će se Srbi sa Kosova boriti svim diplomatskim sredstvima protiv strategije za sever Pokrajine. “Moramo se diplomatskim sredstvima suprotstaviti jer je ova strategija neprijateljski akt i delo neprijatelja. Nastavićemo sa otporom, dok god postoji želja okupatora da nas stavi pod svoju čizmu. Nastavićemo sa masovnim okupljanjima, mitinzima u narednom periodu na kojima ćemo čuti glas naroda koji će reći nedamo, nemože, nećemo kvazi državu, nećemo NATO državu”, kazao je Ivanović. Potpredsednik Skupštine zajednica opština KiM, Marko Jakšić, kazao je da nema nezavisnog Kosova bez pomoći Beograda. ”Ovaj plan o integraciji severnog dela Kosova rađen je u četvorouglu: Priština, Beograd, Brisel, Vašington. Srbija će malo negodovati ali će pristati kao i na sve do sada. Naš predsednik se obavezao da zarad ulaska u EU preda Pokrajinu. Pozivam građane K. Mitrovice da se zadrže u svom gradu i budu jedinstveni i složni i da nikakav novac ne može da nas privuče da priđemo i priznamo drugu vlast. Želim da pokažemo strancima da ovde ne može da zaživi jos jedna albanska država na Balkanu”, rekao je Jakšić. Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pozvao je na jedinstvo i slogu i dodao da bi država trebala da na više načina pokaže da želi da Srbi i dalje ostanu u Pokrajini. “Svaki Srbin koji priznaje državu Srbiju treba da dobije pomoć, a ne da mu se ona ukida. Hoćemo od države garanciju da neće povući nijedan potez kojim bi omogućila da Kosovo postepeno klizi u nezavisnost. Prvi potez koji bi trebala da povuč, da vidimo da su iskreni, jeste da pokaže Euleksu vrata na koja je ušao da na njih izađe jer oni nemaju šta da traže na KiM. Tražimo da se svi problemi reše u okviru Rezolucije 1244”, kazao je Todorović. I šef poslaničkog kluba Nova Srbija Velimir Ilić kazao je da Srbi pre svega treba da budu složni. ”Srpska nesloga nas vodi do propasti i propadamo svi zajedno i vi na Kosovu i mi u Srbiji. Rekli su pa neka uđe Euleks ima nekih šest tačaka koje su važne i koje će promeniti Ahtisarijev plan, a gde su te tačke? Kada su umarširali ljudi iz Euleksa preuzeli su sve što su hteli. O tim tačkama niko više i ne govori”, rekao je Ilić. “Mogu da prihvatim da me neko jači sretne na putu i bije i da me prebije ali bih teško prihvatio da mu ja prethodno dam odobrenje za tako nešto. Ono što se dešava u našoj državi je da vladaju oni koji su spremni da daju blanko odobrenja da nas lema svako ko hoće i da čini sa nama šta mu je volja. Uzmite samo za primer čuvenu mantru ”Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova” to je izgovoreno kao da se radi o nečijem drugom delu teritorije, a ne o teritoriji sopstvene države i narodu. Na taj način se ne može zaštititi državni interes”, naglasio je na Crkveno-narodnom saboru Srba sa Kosova i Metohije šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017