Vesti

Na Crkveno-narodnom saboru Srba sa Kosova i Metohije odbačen plan o integraciji severa

Na Crkveno-narodnom saboru Srba sa Kosova i Metohije, održanom danas u Kosovskoj Mitrovici, odbačen je plan o integraciji severnog dela Kosova i Metohije. U zaključcma sa Sabora se navodi da su se Euleks, Međunarodna civilna kancelarija Pitera Fejta i vlast u Prištini, smatrajući da su uz punu pomoć Beograda integrisali ostale delove Kosova i Metohije, “ustremili” da i severni deo južne Pokrajine stave pod svoju kontrolu. Srbi sa Kosova i Metohije očekuju da vlast u Beogradu ne samo retorički već stvarno brani srpske interese na Kosovu i da jasno pokaže da joj je teritiorijalni integritet i suverenitet važniji od evroatlanskih integracija, navodi se u zaključcima. “Svima je jasno da bez pomoći Beograda nema nezavisnog Kosova i da očuvanje Kosova i Metohije isključivo zavisi od Srbije. Od predsednika Srbije Borisa Tadića se očekuje da Euleksu otkaže gostoprimstvo u Pokrajini, budući da je u svom izlaganju na Savetu bezbednosti UN-a ukazao i dokazao da ova misija nije statusno neutralna”, rečeno je na Saboru. “Posle godinu dana od dolaska Euleksa na terenu, vidimo da se Beograd odrekao šest tačaka, a ako predsednik države stvarno želi Kosovo i Metohiju u sastavu svoje države on Euleks mora proglasiti za misiju non grata, u protivnom postaje saučesnik još jedne albanske države na Balkanu”, navodi se u zaključcima. “Srpski narod sa Kosova zahteva od vlasti u Beogradu da jača srpske institucije u Pokrajini čime će NATO paktu, KFOR-u i Euleksu pokazati da nisu paralalelne već stvarne”. Na Saboru je zatraženo da Skupština Srbije potvrdi Rezolucijom iskazan stav o statusu Kosova i Metohije kao neotuđivom delu Srbije. Po odluci Sabora Srba sa KiM vladika raško-prizrenski Artemije jedan je od članova delegacije, koja bi sa političkim činiocima u Srbiji razmatrala pitanje očuvanja Pokrajine u sastavu Srbije. Današnjem Crkveno-narodnom saboru Srba sa KiM prisustvovali su predstavnici opština sa Kosova i Metohije, šefovi poslaničkih klubova Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić i Nove Srbije Velimir Ilić kao i vladika Artemije. Vladika je kazao da ako postoji deoba u srpskom narodu na Kosovu i Metohiji to je plod politike Beograda jer svaka partija u Srbiji, bila na vlasti ili opoziciji, želi da ima tačku oslonca u Pokrajini I to, kako je kazao, ne da bi Srbima pomogli da opstanu već da sa manipulišu i dodao da je tako I nastala podeljenost među Srbima na Kosovu. “Poruka sa ovog Sabora je da je Kosovo i Metohija srce i duša srpskog naroda i Srbije kao države”, kazao je vladika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017