Vesti

Inicijativu za integraciju severnog dela Kosova, podstakao izlazak Srba na izbore

“Pokretanjem postupka pred međunarodnim sudom pravde Srbija je dobila neočekivanu bitku u Ujedinjenim nacijama i problem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova sa političkog pomerila na pravni teren”, kazao je u izjavi za KIM radio politički analitičar Slaviša Orlović. “To je sada jedna diplomatska borba. Odnos snaga u sudu od strane zastupljenosti zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one koje nisu, je izbalansiran. Od odnosa presedana u međunarodnom pravu i mogućih posledica jedne takve političke odluke zavisiće i sudska odluka, ” kaže Orlović i dodaje da odluka sigurno neće biti eksplicitna, ali da će možda otvoriti šansu za jedan novi pregovarački proces. Dve godine nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Orlović kaže da i kosovski Albanci i kosovski Srbi nastoje da završe svoju priču, Albanci da do kraja zaokruže svoje međunarodno priznanje, a Srbi da zaustave taj proces i da obnove pregovore, kako bi pronašli kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane. Govoreći o integraciji severnog dela Kosova, Orlović kaže da je verovatno odziv Srba na izbore koje je organizovala kosovska Vlada bio jedan od momenata koji je podstakao inicijativu za integraciju severnog dela u kosovske institucije. “Radi se pre svega o jednoj vrsti pritiska i izvesno je da kada je sever Kosova u pitanju da su institucije Republike Srbije integrisanije i prisutnije, a sdruge strane i struktura stanovništva je nešto drugačija. To je jedno delikatno pitanje koje u poslednje vreme stvara konfuziju, ali mislim da rešenja i praksa koja je bila sa duplim vlastima južno od Ibra nema takvu perspektivu za sever Kosova. ” Orlović navodi da je sad, ali da će i u narednom periodu bar još neko vreme suštinski problem Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, biti život u enklavama i pitanje decentralizacije i lokalne samouprave.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017