Vesti

Četvorogodišnji budzet opštine Gračanica 50 miliona evra

Opština Gračanica jedna je od pet srpskih opština, čije je formiranje predviđeno planom Martija Ahtisarija. Njen gradonačelnik Bojan Stojanović, izabran na tu dužnost, nakon lokalnih izbora 15-og novembra najavljuje velika investiciona ulaganja. Pored izgradnje bolnice i sportskih hala on planira i izgradnju novih stanova za raseljene. „Imamo nameru i da u samom centru podignemo trgovinsko-stambeni kompeks jer imamo veliki problem sa uzurpacijom opštinskog zemljišta pa bi izgradnja ovog objekta predstavljala alternativu onima koji su svojim prodajnim objektima uzurpirali to zemljište jer bi po povoljnim cenama mogli da otkupe poslovne objekte u tom centru“, kaže Stojanović. O realizaciji investicionih projekata u ovoj novoj kosovskoj opštini Stojanović je početkom ove nedelje razgovarao i sa ministrom za životnu sredinu i prostorno planiranje Mahirom Jagdzilarom. Stojanović tvrdi da neće biti ničija marioneta već spona u rešavanju interesa srpske zajednice u opštini Gračanica. „ Ja želim saradnju sa svima. Ako prepoznamo zajedničke interese zašto ih ne realizovati. A ako neko misli da mi ovde pravimo još jedan virtuelni svet onda je taj neodgovoran i neozbiljan i nema mesta u dijalogu samnom“, kazao je Stojanović KIM radiju. Za meštane Gračanice najvažnije je da nove vlasti počnu da sređuju izgled Gračanice, te da prljave ulice, smeće i zapuštenost budu deo prošlosti. Za Valentinu Trajković iz Lapljeg Sela postojanje opštine Gračanica je važno pitanje kao i formiranje drugih opština u kojima bi Srbi činili većinu. Međutim, načelnik Kosovskog okruga, Goran Arsić, ne podržava formiranje srpskih opština po planu Martija Ahtisarija i kao najveći problem navodi da je to plan decentarlizacije koji ni Savet Bezbednosti nije podržao. “Narod je izabrao ljude 16-og avgusta prošle godine na izborima koje je sprovela Vlada Srbije. Sigurno je da su svi predstavnici Srba za proces decentaralizacije ali ne u ovakvom obliku i ne po ovom broju opština koje smo trenutno dobili”, rekao je Arsić u izjavi KIM radiju. Stojanović želi saradnju i sa predstavnicima istitucija Srbije na Kosovu i navodi da se umesto bavljenja visokom politikom treba pozabaviti položajem samih građana. “ Ja ne vidim razlog zbog kojeg bi se mi svađali. Njihove plate i pozicije ne zavise od nas. Kad god budu hteli da izgrade neki objekat ili bilo šta daćemo im i akcioni plan a uradićemo im i projekat. Ovde imamo i gladne i žedne i decu bez udzbenika”, rekao je Stojanović. U “mehanizam zaštite” stanovnika ove nove opštine predviđen je budzet koji će u naredne četiri godine biti oko 50 miliona evra, s aznaje KIM radio. Na teritoriji opštine živi između 20.000 i 25.000 Srba i pripadnika drugih zajednica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017