Vesti

Odbornici SO Zvečan jednoglasno odbacili strategiju za sever Kosova

Odbornici Skupštine opštine Zvečan danas su jednoglasno odbacili strategiju za sever Kosova, javio je Kontakt plus radio. Predsednik SO Zvečan, Dobrosav Dobrić, izjavio je ovom radiju da su odbornici odbacili plan za integraciju severa Kosova i kosovske institucije. ”Odbornici su jasno kazali svima da Međunarodna civilna kancelarija nema šta da traži na severu. Njeno prisustvo i aktivnost može samo da pogorša ionako krhku bezbednosnu situaciju i stabilnost koja trenutno vlada, da lokalne samouprave na severu Kosova nisu nikakve paralelne institucije jer nelogično je i nemoguće da mi budemo paralelni sami sebi. Mi smo legalno izabrani narodni predstavnici i mi u okviru svoje nadležnosti i Ustava Republike Srbije, organizujemo život na ovom području”, kazao je Dobrić. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je svaki pokušaj instaliranja plana ICO-a na severu Pokrajine neprihvatljiv. ”Pokušaj Pitera Fejta samo pogoršava krhku bezbednosnu situaciju na prostoru naših opstina. Raduje me ovo jedinstvo i sloga i poruka je građanima, pre svega u severnom delu Kosovske Mitrovice gde očekujemo izbore koje će raspisati država Srbija, da na eventualne izbore koje će raspisati kosovska Vlada i ICO, ne izlaze. Mi imamo našu državu i poštujemo njen Ustav”, kazao je Milović. U zaključcima prve vanredne sednice SO Zvečan se između ostalog navodi da je političko bezbednosna situacija na prostoru ove opštine i šire pogoršana zbog pojačanih pretnji i pritisaka na Srbe i njihove institucije na severu KiM koje koordinirano, kako se navodi, dolaze od predstavnika NATO-a SAD-a, dela zemalja EU i Albanaca iz Prištine kao i da je posebno izraženo “antisrpsko” delovanje Međunarodne civilne kancelarije, navodi se u zaključcima sednice održane u Zvečanu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017