Vesti

Radna grupa traži drugog operatera za snabdevanje strujom severnog dela Pokrajine

Radna grupa za rešavanje spornih pitanja u elektroenergetskom sistemu na teritoriji Kosova i Metohije, obrazovana od strane Vlade Republike Srbije, zatražila je danas od Međunarodne zajednice uvođenje drugog provajdera za isporuku električne energije i konstatovala da je snabdevanje strujom na severu Pokrajine kontinuirano. Državni sekretar u Ministrstvu rudarstva i energetike Republike Srbije prof. dr Nikola Rajaković rekao je za Kontakt plus radio da je na današnjoj sednici u Kosovskoj Mitrovici konačno razrešen humanitarni aspekt oko isporuke električne energije odnosno početak plaćanja iste. „Humanitarna isporuka ako je neograničena ona nije dugoročno održiva u tehnološkom smislu. To znači da elektrenergetski sistem koji ovde funkcioniše u svom ovom izolovanom obliku nije održiv ako bi svako trošio električnu energiju na način koji se njemu dopada. Kao krajnji cilj mi očekujemo ovde rad jednog kvalitetnog, drugog operatera, drugog snadbevača na teritoriji Kosova i Metohije koji će se baviti svim onim aspektima koji se podrazumevaju u elektroenergetskom sektoru. Znači proizvodnja, prenos, distribucija, trgovina i održavanje elektroenergetskog sistema, “ kaže Rajaković Kada je reč o naplati električne energije Rajaković je dodao da su početni rezultati ohrabrujući ali ne i zadovoljavajući. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da snabdevanje električnom energijom teče kontinuirano i bez većih problema izuzev prilikom naplate utrošene električne energije. „Ovo je trenutask da se ovaj projekat podrži, a električna energija mora da se plaća. U nekom narednom periodu sačinićemo i socijalnu kartu za onu kategoriju građana koja neće biti u mogućnosti da plati električnu energiju u većim količinama, a verovatno će biti i ograničenja i kada je u pitanju ta kategorija“, kazao je Nedeljković. Prošle godine 20. oktobra Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) prekinula je sa snabdevanjem električnom energijom sever Kosova kada je Vlada Srbije počela sa isporukom humanitarne električne energije. Sredinom novembra 2009. godine nakon deset godina, na severu Kosova počela je naplata električne energije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017