Vesti

Koha Ditore: Izgradnja objekta u Zaštitnoj zoni na Gazimestanu je politički problem

Izgradnja objekta u neposrednoj blizini spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu kod Obilića i dalje izaziva pažnju medija i međunarodne zajednice na Kosovu. I dok predstavnici Međunarodne civilne kancelarije(ICO) u saopštenju dostavljenom KIM radiju tvrde da je izgradnja objekta u blizini Gazimestana zaustavljena, advokat vlasnika objekta Azem Vlasi u izjavi prištinskim medijima kaže da se Industrijska hala gradi na privatnom posedu Veloma Mamutija. “On radi na svojoj zemlji i njegov objekat nema nikakve veze sa spomenikom na Gazimestanu”, ističe Vlasi. List Koha Ditore piše da zgrada Industrijske hale koja je izgrađena u okviru područja spomenika Gazimestan, koje je kasnije proglašeno Specijalnom zaštitnom zonom stvara pravne probleme ne samo vlasniku privatnog preduzeća “Orača” iz Podujeva i Opštini Obilić, već i predstavnicima Međunarodne civilne kancelarije ( ICO). Zgrada je izgrađena pre donošenja Zakona o posebnim zaštitnim zonama, koji je stupio na snagu 2008. godine, međutim izgradnja objekta je zaustavljena 2007. godine. ”Mi smo u potrazi kako da se zakonski reši ovo pitanje, a to je komplikovano “ rekao je za Koha Ditore portparol Međunarodne civilne kancelarije Kai Muler Berner. Zgrada se nalazi na 250 metara od spomenika Gazimestan, a njen vlasnik Velom Mamuti kazao je za ovaj prištinski list da on ima dozvolu opštine Obilić, kao i da zgrada ne predstavlja problem za spomenik. Prema Mamutijevim rečima on je izgradnju započeo pre nego što je Ahtisarijev plan stupio na snagu. Portparol Ministarstva za kulturu Arberore Riza rekao je da ovo Ministarstvo nema informacije da se bilo kakav objekat gradi u okviru Specijalne zaštitne zone za kulturno nasleđe. Direktor Direkcije za urbanizam u opštini Obilić Azem Spanca tvrdi da je izgradnja ovog objekta politički problem. “Problem je apsolutno političke prirode i tako ga treba i tretirati”, istakao je Spanca. ICO je početkom janura ove godine u saopštenju dostavljenom KIM radiju naveo da se mesto izgradnje objekta nalazi unutar Specijalne zaštitne zone (SZZ) memorijalnog spomenika Gazimestan i da su sve aktivnosti u okviru SZZ regulisane Zakonom o specijalnim zaštitnim zonama od februara 2008. godine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017