Vesti

Privremeni organ Kosovske Mitrovice osudio plan za integraciju severa Kosova

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica najoštrije je osudio plan Vlade Kosova i Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta za integraciju severa Kosova, javlja Radio Kontakt plus. Predsednik privremenog organa, Ivica Mirković, izjavio je da je na trećoj sednici, privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, iznet stav da plan za sever Kosova ima za cilj da, mimo Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a, sever Kosova i Metohije integriše u kosovski sistem. “Prevashodni cilj ovog antisrpskog i antidemokratskog plana je gašenje institucija Republike Srbije, koje su sve ovo vreme čuvale srpski i nealbanski narod na ovom prostoru, i nametanje nelegalnih i nelegitimnih institucija takozvane Republike Kosovo. Najava formiranja kancelarije za lokalne zajednice pripremnog tima za opštinu Severna Kosovska Mitrovica i savetodavnih veća za ostale tri opštine na severu Pokrajine je pokušaj da se kroz podele i psihološki pritisik stvori haos i destabilizuje sever”, kazao je Mirković. U zaključcima privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica se navodi da bi eventualno raspisivanje i održavanje izbora od strane nepriznatih institucija Kosova bilo suprotno odredbama Ustava Republike Srbije, Rezolucije 1244 i ti izbori bi bili neprihvatljivi za srpsku i nealbansku zajednicu. “Pozivaju se svi politički subjekti i pojedinci iz redova srpske i nealbanske zajednice da ne učestvuju na eventualno raspisanim izborima u formiranju kancelarije za lokalne zajednice pripremnog tima jer bi time prekršili Ustav Srbije i dali legitimitet kosovovskim institucijama. Građani se upozoravaju da ne uzimaju lična dokumenta takozvane Republike Kosovo, jer tako priznaju kosovsku nezavisnost. Od nadležnih organa Republike Srbije se zahteva odlučnija borba i puna podrška u očuvanju i jačanju srpkih institucija kao i jasan i nedvosmislen stav prema onima koji krše Ustav RS ”, rečeno je na sednici.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017