Vesti

NATO smanjio broj vojnika na Kosovu na 10.000

Kako je i ranije najavljivano, NATO je od danas, 31. januara, smanjio broj svojih vojnika na Kosovu na 10 000. U saopštenju dostavljenom KIM radiju navodi se da ova rekonfiguracija neće ugroziti stabilnost na Kosovu i da je ona osmišljena tako da omogući snagama KFOR-a da nastave da uspešno obavljaju svoju misiju, uz neznatne izmene. "Kfor je prilagodio svoju strukturu i kurs aktuelnim bezbednosnim zahtevima kako bi u potpunosti iskoristio ključne prednosti kao što su helikopteri i rezervne snage", navedeno je u saopštenju Kfora. Krajnji rezultat će ostati bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu i dodaje da su novoformirane Multinacionalne borbene snage moćno sredstvo, koje će biti upotrebljeno ukoliko bezbednost ljudi bilo gde na Kosovu bude ugrožena. Pored toga, KFOR će ostati u stalnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom i institucijama uz pomoć mnogobrojnih timova za vezu i službenika na terenu. Podsetimo, Savet NATO-a je odluku o rekonfiguraciji KFOR-a doneo u julu 2009. , na osnovu sveobuhvatne procene bezbednosne situacije u čitavom regionu. Na Kosovu i Metohiji do danas je bilo angažovano oko 16000 vojnika KFOR-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017