Vesti

ICO: Nema nikakvih građevinskih aktivnosti u blizini Gazimestana

"Izgradnja zgrade u blizini memorijalnog spomenika Gazimestan obustavljena je nakon što su nadležni organi vlasti izdale administrativno uputstvo septembra 2007. godine. Trenutno se nikakve građevinske aktivnosti ne dešavaju na ovom mestu”, navodi se u saopštenju ICO-a dostavljenom KIM radiju. "Mesto izgradnje zgrade nalazi se unutar Specijalne zaštitne zone (SZZ) memorijalnog spomenika Gazimestan. Sve aktivnosti u okviru SZZ regulisane su Zakonom o specijalnim zaštitnim zonama od februara 2008. godine, kao i drugim nadležnim zakonodavstvom. ICO nastavlja da savetuje kosovske organe vlasti o primeni Zakona o Specijalnim zaštitnim zonama, kao deo svojih nastojanja da se omogući potpuna primena odredaba o zaštiti verskog i kulturnog nasleđa iz predloga o rešenju statusa Kosova”, dodaje se u saopštenju. "SZZ su oruđe prostornog planiranja. 45 mesta od posebnog značaja za zajednicu kosovskih Srba su okružena SZZ. Ove zone su stvorene za očuvanje istorijskog, kulturnog i prirodnog okruženja tih mesta. U isto vreme, njima se omogućavaju najbolji mogući uslovi za razvoj svih zajednica koje nastanjuju oblast koja okružuje ova mesta. Slične mere su uobičajena praksa u mnogim evropskim zemljama“, navodi se u saopštenju ICO-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018