Vesti

M. Bentler: Institucije Vlade Srbije su nelegalne i nisu deo Rezolucije 1244 UN-a

“Institucije podržane od strane Vlade Srbije su nelegalne i nisu deo Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija ali to pitanje ne može rešavati KFOR”, kazao je komandant KFORA Markus Bentler. Kako javlja Radio Goraždevac, Bentler je naglasio da KFOR nema nadležnost nad takozvanim paralelnim strukturama u srpskim sredinama na Kosovu, osvrnuvši se na izjavu komandanta združenih snaga NATO-a za Evropu Marka Ficdžeralda, već, kako je kazao, to pitanje prelazi na politički teren. “Paralelne strukture nisu u saglasnosti sa Rezolucijom 1244. Mi smo svesni tih paralelnih struktura i mi kao KFOR posmatramo to ali trenutno sve pada na političko i međunarodno vođstvo. Mi pokušavamo da izbegnemo nešto što može da pogorša situaciju u budućnosti”, kazao je Bentler. On je juče prisustvovao primopredaji dužnosti u bazi KFOR-a, koja se nalazi nedaleko od Peći. Pukovnik Vićanco Graso od juče je na čelu KFOR-o vih multinacionalnih snaga Zapad umesto generala Roberto de Alesandra.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018