Vesti

Politički predstavnici kosovskih Srba podeljeni po pitanju smanjenja broja vojnika KFOR-a

Na ministarskom sastanku NATO je odlučio da do kraja januara ove godine smanji broj vojnika na Kosovu za trećinu, pa će umesto sadašnjih 15.000 ostati svega 10.000 pripadnika KFOR-a. Broj pripadnika KFOR-a poslednjih godina drastično je smanjen u odnosu na 1999. godinu, kada je na Kosovo ušlo skoro 50.000 vojnika NATO-a. Politički predstavnici kosovskih Srba podeljeni su po pitanju bezbednosne situacije nakon smanjenja broja vojnika KFOR-a u Pokrajini, javlja Kontakt Plus Radio. Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, ocenio je danas da situacija na Kosovu nije tako dobra da bi se broj trupa KFOR-a drastično smanjio. “Teško je sada reći šta bi moglo biti predmet za destabilizaciju, ali na Kosovu i Metohiji je sve ispolitizovano počev od struje, vode, a sve to može biti uzrok destabilizacije u regionu. Kada znamo da je socijalno nezadovoljstvo ogromno i među Albancima i među Srbima, onda možemo očekivati protest, a svaki protest ako ne bude dobro kontrolisan od samog početka može da eskalira”, kazao je Ivanović. Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić smatra da se smanjenje broja trupa KFOR-a na Kosovu neće odraziti na bezbednost Srba, obzirom na to da oni ni do sada nisu bili zaštićeni na pravi način, imajući u vidu broj proteranih, kidnapovanih i ubijenih. “Ja mislim da neće doći do destabilizacije i pogoršanja bezbednosti, ako albanska strana ne dobije mig od nekih zapadnih zemalja da krene u destabilizaciju”, izjavio je Jakšić. Potpredsednik SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković, izjavila je da smanjenje broja vojnika KFOR-a izaziva posebno strah Srba, ali ne veruje da će politički i vojni deo NATO-a dozvoliti bilo kakav vid destabilizacije. “Naprotiv, ja očekujem da će oni vrlo strogo kažnjavati one koji budu na funkciji destabilizacije i bilo kakvih izazova koji bi rezultirali ponovni dolazak snaga KFOR-a i svakako ometanje njihovih projekata”, rekla je Trajković. Komandant severnog sektora KFOR-a francuski general Sent Kler Devij izjavio je da će se smanjenje broja vojnika KFOR-a odnositi i na severni deo Kosova, gde će do kraja janura ostati 1. 500 vojnika KFOR-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018