Vesti

Građevinski radovi u neposrednoj blizini Gazimestana privode se kraju

Obimni građevinski radovi u neposrednoj blizini spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu kod Obilića privode se kraju, iako su bili obustavljeni zbog intervencije međunarodne zajednice, saznaje KIM radio. Izgradnja objekta dugačkog nekoliko desetina metara bila je prekinuta u vreme bečkih pregovora i kada se razgovaralo o utvrđivanju zaštitnih zona oko kulturno-istorijskih spomenika. Radovi su obustavljeni jer, kako je tada objašnjeno, izvođač radova nije imao dozvolu za gradnju, pa je doneta hitna odluka da se oni prekinu. U međuvremenu je privatni preduzetnik, kosovski Albanac, završio objekat ogromnih dimenzija, koji je u potpunosti narušio ambijentalnu celinu spomeničkog kompleksa Gazimestan. Sa magistralnog puta Mitrovica-Priština sada se može videti samo gornji deo spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, koji je delo srpskog arhitekte Aleksandra Deroka.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018