Vesti

Mark Ficdzerald: Paralelne strukture ne koriste razvoju stabilnosti na KiM

Admiral Mark Ficdžerald, komandant združenih NATO snaga u Napulju obisao je danas glavni stab KFOR-a u Prištini i tamo razgovarao sa komandantom KFOR-a Markusom Bentlerom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojica vojnih čelnika su se osvrnuli na novembarske lokalne izbore. Admiral Ficdzerald je kazao da su oni bili važan trenutak u uspostavljanju vladavine prava. "Izbori su bili uspešni, oni su važni za uspostavljanje demokratskog društva i vladavine prava. Sada je jasno da paralelne strukture na Kosovu ne koriste razvoju stabilnosti, i sigurnosti i one su opasnost za te ciljeve kojima teže svi građani Kosova, ” kazao je Ficdzerald. Komandant KFOR-a Markus Bentler je rekao da problem paralelnih struktura treba da reše određene institucije, a da je KFOR spreman da u tome pomogne. “Kada govorimo o paralelnim strukturama, one su paralelne u odnosu na institucije Kosova. To je nešto što nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i mi na to gledamo veoma kritički, ne podržavamo to. Taj problem mora da se reši i mi smo tu da pomognemo”, kazao je Bentler. On je ponovio da će do kraja januara na KiM ostati 10.000 vojnika KFOR-a. „Mi smo u procesu adaptacije, do kraja meseca biće nas 10.000 prisutnih vojnika ovde. Snage će biti veoma fleksibilne, brze, pokretne. Imaćemo jako mnogo obuka na terenu i nastavićemo da služimo narodu Kosova u cilju postizanja stabilnosti. Građani Kosova će i ubuduće moći da se oslone na nas“, kazao je Bentler.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018