Vesti

Mesić sutra u poseti Kosovu

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić doputovaće sutra u zvaničnu posetu Kosovu i sa najvišim predstavnicima privremenih vlasti razgovarati o biletaralnim odnosima i situaciji u regionu, saopštila je danas kancelarija hrvatskog predsednika. Mesić dolazi na poziv kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua, a tokom svog boravka obratiće se i poslanicima pokrajinske Skupštine. Hrvatski predsednik će posetiti pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji deluju u sastavu međunarodnih snaga na Kosovu, kao i hrvatsku zajednicu u Janjevu, južno od Prištine. U saopštenju se navodi da će Mesić biti proglašen počasnim građaninom Prištine i primiti "medalju nezavisnosti". Mesićeva poseta Kosovu prvobitno je bila najavljena za sam pravoslavni Božić, ali je ona, posle reagovanja iz Beograda, pomerena za 8. januar. Hrvatska je priznala Kosovo 19. marta 2008. godine, a diplomatske odnose sa Prištinom uspostavila je u junu iste godine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018