Vesti

Proslava Božića u Kosovskoj Mitrovici

Na najradosniji hrišćanski praznik, Božić, praznična liturgija u Kosovskoj Mitrovici služena je u dva hrama. Više od dve stotine pravoslavnih vernika prisustvovalo je liturgiji u hramu Sv. Dimitrija u severnom, a preko stotinak u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Vernici su do hrama Sv. Save, koji je spaljen u martovskom naselju 2004. stigli uz pratnju Kosvske policije. Prazničnoj atmosferi u hramovima Sv. Dimitrija i Sv. Save doprinelo je i pojenje hora “Branislav Nušic”, a liturgiju je služio sveštenik Radeta Dončić. On je Božić čestitao svim Srbima gde god se nalazili. “Kao što nisu zaboravili, mitropolit Amfilohije i sveti arhijerejski sinod, u poslanici da čestitaju nama, koji živimo na Kosovu i Metohiji, tako želimo i mi odavde da čestitamo svim Srbima gde god živeli, Božić i Hristovo rođenje”, kazao je sveštenik Dončić. Boris Janićijević jedan je od vernika koji je prisustvovao Božićnoj liturgiji u hramu Sv. Save u južnom delu grada. “Želimo da pokažemo da postojimo, da je ovo i dalje naš hram i da ćemo, nadam se, dolaziti u što većem broju”. Draganu Dimitrijeviću hram Sv. Save izuzetno mnogo znači. “Budući da sam u ovoj crkvi kršten i da je to crkva moje porodice. Trideset je godina od kako sam otišao iz ovog grada, ali se uvek na ovaj dan vraćam”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018