Vesti

Badnjak i slama simboli rođenja Hristovog

Episkop raško prizrenski Artemije izjavio je sinoć u Gračanici nakon večernjeg bogosluženja koje je prethodilo tradicionalnom osvećenju i paljenju Badnjaka da je vera osnov i temelj svega i da se na temeljima vere gradi i izrasta ceo hrišćamnski svet, moral i cela hrišćanska kultura. „ Bez vere, kaže apostol Pavle nije moguće ugoditi Bogu. Iz vere se rađa i nada i ljubav kao veza savršenstva i međusobna ljubav među braćom i među hrišćanima i ostalim ljudima kao stvorenjima božijim“, rekao je vladika Artemije u besedi. On je podsetio da su badnjak i slama simboli rođenja Hristovog. „Neka se udruže svi neprijatelji Božiji oni nam ne mogu nauditi jer Bog onoga koga čuva i koga štiti, a štiti one koji su sa njim i koji su mu verni i koji vrše njegove zapovesti, njima se nikakvo zlo ne može desiti niti ih neko od Gospoda našega ne može odvojiti i rastaviti. On je Bog naš i svetlost duše naše i garancija večnoga života“. Čestitajući Badnje Veče i Božić vernicima vladika Artemije je izrazio nadu da će se Božić i dalje slaviti kroz vekove ali u većoj slobodi i većoj duhovnoj radosti. Osvećenju i paljenju badnjaka sinoć je u porti Manastira Gračanica prisustvovalo nekoliko stotina žitelja centralnog Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018