Vesti

Boris Tadić: Božić je prilika da uputimo poruku pomirenja

„Danas je praznik mira i uvek je prilika da na ovaj dan uputimo ljudima poruku pomirenja, “ kazao je predsednik Srbije Boris Tadić koji je danas prisustvovao liturgiji u manastiru Visoki Dečani. Tadić je rekao i da je danas prilika da se podsetimo svih manastira na Kosovu i Metohiji, jer su oni iskaz našeg identiteta. “Danas u manastiru Visoki Dečani koji predstavljaju jedan od najlepših spomenika srpske srednjovekovne arhitekture, koji je iskaz našeg pravoslavlja, a istovremeno objedinjuje sve druge uticaje, prilika je da se podsetimo i svih drugih manastira na našem Kosovu, Pećke Patrijaršije, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Deviča, Zočišta i Svetih Arhangela, jer su oni iskaz našeg identiteta. Narod ne može da postoji bez identiteta, kao što čovek ne može da postoji bez svog imena i prezimena“, kazao je predsednik. Tadić je poručio da moramo da čuvamo naš identitet i da ga sjedinimo sa identitetom ostalih evropskih naroda. „Baš kao što ovaj manastir predstavlja zajedničku vrednost svetsku kulturnu baštinu i svetsko kulturno nasleđe. Srbija traži svoje mesto u Evropi, traži da se priznaju njene zasluge i njena prava. Naš narod traži to pravo na Kosovu i gde god postoji, u našoj Srbiji, na Balkanu, u svetu“. Predsednik je kazao da je Božić dan i kada treba da se podsetimo i svega što nije bilo dobro da bi nam budućnost bila bolja. „Ovoga dana upućujem poruku mira ne samo svojim sunarodnicima, već i Albancima i svim drugim narodima koji žive na Balkanskom prostoru koji je bio iseckan ratovima i podelama prošlosti. Treba da se objedinimo oko zajedničkih ciljeva, a u tome je od ogromne koristi naša Srpska pravoslavna crkva, “ naglasio je predsednik. Vladika lipljanski Teodosije je kazao da je dolazak Tadića dokaz ljubavi prema crkvi i našem narodu. Dodao je da je na nama da održimo o sačuvamo našu tradiciju. „Kao i svake godine nadamo se i verujemo u Gospoda da ćemo opstati na pravom putu kao što su to činili i naši preci, kao Stefan Dečanski i svi oni koji su sagradili ovu svetinju i sačuvali običaje i tradiciju i sve ono što su nama preneli, a na nama je da sve to održimo i sačuvamo, “ kazao je vladika.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018