Vesti

U Dečanima veliki protest Albanaca. KFOR i KPS podigli mere bezbednosti na najviši nivo

Više od 300 Albanaca protestvuje u Dečanima zbog dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića u manastir Visoki Dečani, saznaje KIM radio. Prema saznanjima KIM radija za 18 časova najavljena je i blokada puta koji vodi ka manastirskom kompleksu. Portparol KPS policije u Peći, Zećir Keljmendi, izjavio je KIM radiju da nije upoznat sa planovima za blokadu puta ka manastiru ali je kazao da je protesta bilo i da se većina okupljenih razišla. „U centru Dečana okupilo se nekoliko stotina Albanaca koji su potom krenuli ka manastiru ali su zaustavljeni na prvom punktu KFOR-a. Tu su se zadržali desetak minuta, uzvikivali razne parole a onda su se vratili nazad. U gradu je još nekoliko njih ali sve protiče bez incidenata“, rekao je Keljmendi. On je kazao da je na svim putevima koji vode ka manastiru Visoki Dečani pojačano prisustvo KPS policije i KFOR-a i da su mere bezbednosti tako podignute na najviši nivo. Veliki broj vernika stigao je u manastir još u prepodnevnim satima ali se zbog Badnje večeri i Božića očekuje dolazak još vernika iz raznih krajeva Srbije. Monaštvo manastira Visoki Dečani izražava bojazan da zbog protesta lokalnih Albanaca, koji se protestvuju zbog dolaska predsednika Srbije, mnogi vernici iz straha neće doći na proslavu Božića.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018