Vesti

B. Tadić: Prilika da svi koji su bili u zavadi pruže ruku mira jedni drugima

Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, uputio je danas u manastiru Visoki Dečani poruku mira svim građanima na Kosovu i Metohiji. “Na ovaj dan, u ime države Srbije, građana, kao i u svoje lično ime, upućujem poruku mira verujući da je mir više nego išta potreban svim narodima i ljudima koji dele zajedničku sudbinu na ovom balkanskom, veoma teškom i kompleksnom prostoru. Poruku mira upućujem svim ljudima, nezavisno od njihovog identiteta, svima koji slave Božić ali i onima koji ga ne slave jer ovo je prilika da svi koji su bili u zavadi pruže ruku mira jedni drugima”, naglasio je predsedik Srbije. Predsednik Tadić je dodao da Visoki Dečani predstavljaju garanciju očuvanja srpskog identiteta. “Identitet je centralno pitanje i iskušenje sa kojim se danas svi narodi suočavaju. Zbog toga, položaj naših manastira i crkava predstavlja fundament naših identiteta”, naglasio je Tadić. I vladika lipljanski Teodosije je uputio poruku mira i dodao da je manastir Visoki Dečani iako udaljen, u srcu mnogih ljudi koji često dolaze i posećuju ga. ”Svi naši prijatelji dolaze ovde jer su im Dečani u srcu, a dolazak predsednik pokazuje da su i njemu Visoki Dečani u srcu. Bez obzira koliko bili udaljeni mi smo danas zajedno. Sutra je praznik mira I sa tim osećanjem ga i dočekujemo”, rekao je vladika. Predsednik Tadić će Badnje veče obeležiti sa monaštvom manastira Dečani, a sutra će prisustvovati božićnoj liturgiji. U znak negodovanja zbog dolaska srpskog predsednika, danas se u gradu Dečani okupila grupa od oko 70 Albanaca koji protestuju. Oko manastira je primetan znatan broj pripadnika italijanskog KFOR-a koji obezbeđuje DečaneOstale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018