Vesti

Nekoliko hiljada Srba obavilo seču Badnjaka

Na centralnom Kosovu do 14 i 30 časova nekoliko hiljada Srba već je obavilo seču badnjaka a na desetine automobila još uvek se nalaze pored Gračaničkog jezera gde Srbi uz obezbeđenje KPS policije seku danas Badnjak. I ove kao i predhodnih godina mnogi su poželeli mir i slobodu. „Želja mi je da za najradosniji hrišćanski praznik u seču badnjaka dođem bez policijske pratnje, slobodno i bez straha”, kazao je Dragan Dimitrijević iz Gračanice. Među onima koji su poželeli bolji i sigurniji život je i Milan Dendić iz Suvog Dola. „Da nam svima bude bolje i lakše! Želim srpskom narodu puno ljubavi sreće i zdravlja, sve ostalo će doći samo po sebi”, kazao je on. Za Trajka Marinkovića iz Bresja kod Kosova Polja seča badnjaka znači čuvanje tradicije. Pored dobrog zdravlja i sreće za Marka Đorića iz Lapljeg Sela najveća želja je da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji. Centralna proslava Badnjeg dana i Božića održaće se u porti manastira Gračanica, gde će večeras od 17 časova biti organizovano tradicionalno paljenje badnjaka.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018