Vesti

Uz pesmu i muziku Srbi centralnog Kosova otišli u seču badnjaka

Uz pesmu, muziku trubača, zvuke sirena automobila i pucnjavu petardi, Srbi centralnog Kosova otišli su u seču badnjaka. Meštani Gračanice i okolnih sela i ove godine badnjake će seći sa desne strane magistralnog puta Priština - Gnjilane od početka jezera do Androvačkog mosta, kao i sa leve strane kod mesta Ploče. Prema rečima Rame Kruezijua, komandira policijske stanice u Gračanici ove godine policija ne prati kolonu onih koji odlaze u seču badnjaka, ali će na ulicama biti pojačano prisustvo patrolnih jedinica. “Ove godine niko nije tražio pratnju, mi nismo dobili takav zahtev, zbog čega ih nećemo pratiti, ali svakako naši ljudi će u vreme praznika biti na ulicama prisutniji u većem broju, ” kazao je Krueziju za KIM radio. Centralna proslava Badnjeg dana i večeri na Kosovu i Metohiji nastaviće se u porti manastira Gračanice, gde će se obaviti osvećenje i loženje badnjaka. I u ostalim delovima Kosova i Metohije Badnji dan, dan koji prethodi Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku, biće proslavljen osvećenjem i paljenjem badnjaka, kao i svečanom večerom koja je, prema predanju, posvećena sećanju na pretke.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018