Vesti

ICO: Lokalni izbori za opštinu severna Mitrovica mogli bi biti održani u maju

Predstavnici Međunarodne civilne kancelarije (ICO) saopštili su da bi lokalni izbori za opštinu severna Mitrovica mogli biti održani u maju, dok politički predstavnici Srba iz tog grada ističu da će podržati samo one izbore koje organizuje zvanični Beograd, javlja Kontakt plus radio. Portparol ICO-a Endi Megafi izjavio je da sredinom januara treba očekivati da budu objavljena imena članova pripremnog tima za opštinu severna Mitrovica i da bi izbori mogli biti, najverovatnije, u maju. ”To bi bila tačka jednog celokupnog procesa i mi želimo da svaku fazu tog procesa odradimo na pravi način. Mitrovici je potrebna potpuna sloboda kretanja i robe i usluga i sa gledišta ICO-a najbolji način da se to postigne jeste jedan grad sačinjen od dve opštine” kazao je Megafi. Potpredsednik Skupštine zajednica opština KiM Marko Jakšić smatra da su jedini izbori prihvatljivi za Srbe i Srbiju, oni koji budu održani u režiji Vlade iz Beograda: “ A svi oni drugi koje bude raspisala Vlada iz Prištine, tj. oni koje bude raspisao Piter Fejt idu ka tome da stvore privid albanskih institucija na severu Kosmeta i da stvore albansku državu ovde na severu Kosmeta, a sigurno je da to ne može da odgovara Srbima” kazao je Jakšić. On dodaje da Srbi imaju svoju državu i svoju Vladu i jedini izbori koje bi Srbi trebali da priznaju su beogradski izbori. Kako javlja Kontakt plus radio i građani severne Kosovske Mitrovice smatraju da formiranje opštine Severna Mitrovica od strane Prištine nije realno, već da to pitanje treba da reši Srbija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018