Vesti

Hrvati iz Janjeva proslavili Božić

Prazničnom misom u crkvi Sv. Nikole u Janjevu Hrvati su danas proslavili Božić. Prazniku su se, kao i obično, najviše radovali najmlađi. Janjevački župnik Don Matej Palić je svim vernicima poželeo da praznik provedu u miru i dobrom raspoloženju. “Vernicima koji danas slave želim da Hrist Gospodin koji je došao na ovaj svet udeli radost, preosvetljenje i mir koji je svima potreban da bi mogli živeti jedni sa drugima. Svakako pravoslavnim vernicima koji će uskoro slaviti želim da kao i mi Hristovo rođenje proslave u miru i radosti“, rekao je Don Matej KIM radiju. Don Mate Palić kaže da je situacija u Janjevu teška i da pomoć često stiže preko Crvenog krsta i raseljenih Janjevca. „Da nije te pomoći i podrške od naših ljudi iz Hrvatske, koji rado odvajaju od svojega i zaista srcem i dobrom voljom pomažu nama, tesko bi smo opstali“, rekao je Don Matej. U Janjevu u oči upadaju stare i oronule kuće, na mnogim kapijama je okačen katanac, a domovi su godinama prazni. Oni koji su ostali bore sa siromaštvom i nadaju se da neće morati otići daleko od svog rodnog mesta i hrama. Njihova najveća praznična želja je da se njihove porodice vrate. “Mi smo usamljeni, jer su naši otišli u Hrvatsku. Želim svima, pre svega, zdravlje, mir i sve najlepše darove koje Božić može doneti“, kazala je Ljubica Berišić učiteljica iz Janjeva. „Ja imam 32 unuka u Zagrebu i moja jedina želja je da jednoga dana svi budu ovde samnom“, poželeo je Franjo Palić, zanatlija iz Janjeva. Od 4. 500, koliko ih je živelo 1991. godine, u Janjevu je ostalo 300 Hrvata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017