Vesti

Raseljeni u kontejnerskom naselju protestvovali zbog struje

Nekoliko desetina raseljenih u kontejnerskom naselju u Gračanici noć su proveli napolju uz vatru, protestvujući zbog isključenja struje, saznaje KIM radio. Kontejnersko naselje i kancelarije lokalne samouprave koje se nalaze u zgradi “Voćara” već treći dan su bez električne energije. Prema rečima predsednika SO Priština sa sedištem u Gračanici Nebojše Nikolića, lokalno rukovodstvo pokušava da pronađe najbolji način za rešenje njihovog problema, ali do sastanka sa predstavnicima KEK-a još nije došlo. “Pozvaćemo predstavnike Kosovske elektroenergetske korporacije i pokušati da sa njima pronađemo rešenje. To su socijalno ugrožena lica koja nemaju odakle da plate struju, a drugo njima je struja isključena baš u vreme praznika, ” kazao je Nikolić. Poverenik Komeserijata za izbegla i raseljena lica Dragan Velić, kaže da pokušava da uspostvi kontakt sa UNHCR-om i odeljenjem za ljudska prava u OEBS-u kako bi ih obavestio o isključenju struje kontejnerskom naselju. Kako je napomenuo, kancelarija Komeserijata za izbegla i raseljena lica u Gračanici nije nadležna za rešavanje problema sa strujom, već je u njihovoj nadležnosti samo nabavka hrane za ta lica. “U vezi snabdevanja strujom kontejnerskih naselja razgovarano je pre tri meseca sa međunarodnim predstavnikom zaduženim za rešavanje problema sa električnom energijom u srpskim sredinama, predstavnicima UNHCR-a, OEBS-a i KFOR-a. Tada je dogovoreno da se taj problem reši na višem nivou kako bi se pronašli mehanizmi plaćanja i odredilo ko će snositi te troškove. Dogovoreno je da se njima struja ne isključuje sve dok se ne reše ova pitanja, međutim njima je struja pre tri dana isključena bez ikakve najave, ” kazao je Velić. Izbegličko naselje kod “Voćara” u Gračanici postoji već deset godina, a nakon martovskog pogroma 2004. godine, zahvaljujući donaciji Rusije, formirano je kontejnersko naselje u kome su utočiste pronašli i proterani iz Prištine, Kosova Polja, Obilića i okoline.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017