Vesti

Hrvati u Janjevu Božić dočekuju u siromaštvu

Vernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Badnji dan. Za većinu Hrvata, proslava Božića ove godine nije tako radosna kao ranijih godina. Janjevskih Hrvata je sve manje, a oni koji su ostali slave Božić u veri za boljim danima, rekao je KIM radiju Nikola Brkić, predstavnik Hrvata za humanitarna pitanja. "Većina Hrvata Božić dočekuje u siromaštvu, ali duhovno mnogo bolje i spremnije ove godine. U ponoć u crkvi Svetog Nikole biće služena misa, a nakon toga u županijskoj sali imaćemo slavlje". Brkić kaže da su problemi Hrvata u Janjevu brojni, nema proizvodnje, loši su putevi, a niko i ne misli na mlade. "Svake godine je sve manje Hrvata, omladina odlazi. Pokušavamo da se održimo ali zbog zaposlenja i teške ekonomske sitacije teško da ćemo opstati. Iako se svi nadaju da će biti bolje, potrebni su jasni signali kako bi Hrvati verovali u ostanak", kaže Brkić. U Janjevu žive Albanci, Romi, Hrvati i Turci. Međutim, velika nezaposlenost i izolovan život doveli su do smanjenja broja Hrvata. Od 4. 800, koliko ih je živelo 1991. godine, u ovom mestu je ostalo 220 Hrvata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017